«Φωτιά» τα τιμολόγια ρεύματος - Εξοργισμένοι οι επιχειρηματίες για τις επιστροφές των επιδοτήσεων

Οι λόγοι της αύξησης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα
Unsplash

Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς τις τελευταίες ημέρες αγγίζει τα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα, η μέση αύξηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στο 22%, κάτι που φέρνει νέο πονοκέφαλο στους πολίτες σχετικά με τις επόμενες ανατιμήσεις στα τιμολόγια λιανικής, δηλαδή αυτές του Αυγούστου.

Εξοργισμένοι οι επιχειρηματίες με τα τιμολόγια ρεύματος

Την ίδια ώρα, χιλιάδες επιχειρηματίες εμφανίζονται εξοργισμένοι διότι καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν λάβει στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης ως ενίσχυση, την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2023 -2024. Συγκεκριμένα, τα πρώτα ραβασάκια στους λογαριασμούς του ρεύματος έχουν ήδη έρθει σε πολλούς και πλέον είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το επιπλέον ποσό μαζί με τον τρέχοντα λογαριασμό μέσα σε λίγες ημέρες.

Από την πλευρά του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο εκφράζει διαμαρτυρίες σχετικά με την παραπάνω υποχρέωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ό,τι το ζήτημα αφορά λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις.

Πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις

Το υπουργείο περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις που πρέπει να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις ρεύματος είναι περίπου 2.500 και ότι από αυτές 71 επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν 2.000 ευρώ και πάνω και 28 επιχειρήσεις 1.500 έως 2.000 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

2,500 περίπου επιχειρήσεις θα δώσουν επιστροφή:

  • 71 επιχειρήσεις: πάνω από 2.000€
  • 28 επιχειρήσεις: πάνω από 1.500€
  • 32 επιχειρήσεις: πάνω από 1.000€

Οι λόγοι της αύξησης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα

Οι λόγοι για την αύξηση των τιμών χονδρικής περιλαμβάνουν την υποχώρηση της αιολικής παραγωγής, τη μείωση της δυναμικότητας των διασυνδέσεων μεταξύ Σερβίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, καθώς και την απουσία της διασύνδεσης με την Ιταλία. Παράλληλα, τα φωτοβολταϊκά σταματούν να λειτουργούν τη νύχτα, αναγκάζοντας τη χρήση φυσικού αερίου και λιγνίτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Αν η μέση τιμή τον Ιούλιο παραμείνει στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος εκτιμάται ό,τι θα αυξηθούν σε 14,7 με 16,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 11,4 με 13,5 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητούν την ανάκληση της υπουργικής απόφασης που απαιτεί την επιστροφή των επιδοτήσεων, επικαλούμενες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την απουσία προηγούμενης σχετικής πρόβλεψης.

Σχετικές ειδήσεις