Θερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά προαιρετικά τα μαγαζιά την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα αυτήν την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων. Πάντως, οι έμποροι διαμαρτύρονται πως μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι μάλλον υποτονικό, όπως και την υπόλοιπη περίοδο, παρά τις χαμηλές τιμές.
Η λειτουργία των καταστημάτων πάντως την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 υπογραμμίζεται πως είναι προαιρετική. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει ωράριο λειτουργίας, 11:00 – 18:00.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Εμπόρων της Αθήνας, «οι πρώτοι μήνες της καλοκαιρινής σεζόν για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος) κύλησαν με μείωση τζίρου -20 % ιδιαίτερα στις περιφερειακές αγορές της Αττικής που δεν έχουν επαφή με τον τουρισμό και απευθύνονται στον Έλληνα καταναλωτή».
Όπως υπογραμμίζεται από τους εμπόρους της Αθήνας, «οι εκπτώσεις θα κινηθούν με την ίδια μείωση τζίρου -20 % σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο παρόλο που οι εκπτώσεις θα είναι μεγάλες ! Θα είναι πάνω από 50%». Το γεγονός αυτό ήδη φαίνεται στις βιτρίνες των μαγαζιών
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Οι τακτικές θερινές εκπτώσεις σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013 ξεκινούν κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα διαρκέσουν ως τις 31 Αυγούστου 2024.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τις παγίδες, ειδικά αν πρόκειται για καταναλωτικά προϊόντα, που η έκπτωση είναι πλασματική ή είναι ελαττωματικά.
Οφείλουν να παίρνουν απόδειξη και να ελέγχουν την αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
Σε αντίθεση με την τιμή η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης εξαρτάται από την επιχείρηση. Ωστόσο, αν υπάρχει αναγραφή τότε πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για το ποσοστό έκπτωσης.
Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ». Παράλληλα, μπορεί συμπληρωματικά να χρησιμοποιείται ποσοστό π.χ. «20% έκπτωση».