ΑΣΕΠ: 3+1 αλλαγές στις προσλήψεις στο Δημόσιο - Πώς θα γίνονται οι διαγωνισμοί

Το υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει να επιταχυνθεί ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων για τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ

Διορισμούς στους έξι μήνες αντί για δύο χρόνια επιδιώκει η κυβέρνηση με μια τρίπτυχη δέσμη παρεμβάσεων, που περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσης, διατάξεις για την οργάνωση χερσαίων συνοριακών σταθμών και άλλες διατάξεις».

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει να επιταχυνθεί ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων για τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η μεγάλη καθυστέρηση έγκειται στη διαδικασία του ελέγχου των δικαιολογητικών, ειδικά στις περιπτώσεις προκυρήξεων με μεγάλη συμμετοχή υποψηφίων.

Η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή της Υγείας για την οποία έχουν εγκριθεί πάνω από 6.500 μόνιμες θέσεις για φέτος σε φορείς όπως νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμούν άλλες 4.000 περίπου θέσεις από το 2023 και το 2022. Και ενώ οι προσλήψεις στον συγκεκριμένο τομέα αποτελούν επιτακτική ανάγκη, δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα κανένας διορισμός ούτε από προκηρύξεις του 2024 ούτε από τις παλαιότερες.

Τρεις είναι οι βασικότερες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο προκειμένου να επιταχυνθεί κατά πολύ ο χρόνος των προσλήψεων και διορισμός των υποψηφίων:

  1. Θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή θυρίδα για κάθε υποψήφιο και τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από όλα τα ψηφιακά μητρώα του Δημοσίου. Με αυτήν, ο εκάστοτε υποψήφιος θα εισέρχεται με κωδικούς taxinet για να υποβάλει την αίτηση και θα δίνει εξουσιοδότηση στο σύστημα να αναζητήσει από το gov.gr όλα τα σχετικά στοιχεία. Έτσι θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση ελέγχων από το ΑΣΕΠ καθώς πολλά στοιχεία για τα προσόντα των υποψηφίων θα αντλούνται ψηφιακά.
  2. Για τις περιπτώσεις που μια δημόσια υπηρεσία χρειάζεται άμεσα προσωπικό, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενη επιτυγχόντων η οποία θα είναι διαθέσιμη πάντα, από όπου το ΑΣΕΠ θα μπορεί να αντλεί και να διορίζει κάποιον από τους εγγεγραμένους πίνακες.
  3. Αλλαγές θα προκύψουν και στη διαδικασία πρόσληψης, που τώρα φτάνει μέχρι και τους έξι μήνες για τους επιτυγχόντες. Μάλιστα, το υπουργείο εξετάζει ενδεχόμενο να υπάρξει «ποινή» σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού.
  4. Ενίσχυση της εντοπιότητας σε θέσεις που ανοίγουν σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Σχετικές ειδήσεις