Έκτακτο επίδομα σε ευάλωτους: Ποιοι οι δικαιούχοι - Τι ποσά θα λάβουν

Πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες 

Το νέο έκτακτο επίδομα (ή αλλιώς επιταγή ακρίβειας) θα δοθεί στους δικαιούχους πριν τα Χριστούγεννα και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι αυξημένα και θα δοθούν ως εξής:

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Το 2023 είχε χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους. Δηλαδή το μέτρο αυτό αφορούσε εκείνους που λάμβαναν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ σε μηνιαία βάση και που δεν είχαν προσωπική διαφορά ή εάν είχαν ήταν μικρότερη των 10 ευρώ.

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Αυτό εκτιμάται πως θα δοθεί σε 650.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και που δεν θα πάρουν την αύξηση περίπου του 2,5% στη σύνταξη τους το 2025. Επίσης επισημαίνεται πως βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος είναι να μην ξεπερνάει τα 1.600 ευρώ η μηνιαία σύνταξη. Υπενθυμίζεται δε πως τα ποσά του επιδόματος που δίνονταν πέρυσι στους δικαιούχους διαμορφώνονταν ανάλογα με τη σύνταξη τους. Αναλυτικά:

  • 200 ευρώ ήταν για συντάξεις έως 700 ευρώ
  • 150 ευρώ ήταν για συντάξεις από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.
  • 100 ευρώ ήταν για συντάξεις από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ

Άτομα με αναπηρία

Επίδομα άνω των 200 ευρώ αναμένεται να πάρουν φέτος τα άτομα με αναπηρία. Δηλαδή το ποσό αυτό θα είναι υψηλότερο φέτος από πέρυσι.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Ενίσχυση ύψους 150 ευρώ αναμένεται να δοθεί στους δικαιούχους σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού

Πρόσθετη έκτακτη δόση του επιδόματος παιδιού αναμένεται να πάρουν φέτος οι δικαιούχοι. Η δόση αυτή θα αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματοςτο οποίο θα είναι προσαυξημένο κατά το ήμισυ.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Προσαυξημένο κατά το ήμισυ του μηνιαίου του ΕΕΕ αναμένεται να χορηγηθεί τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται πως τα ποσά του ΕΕΕ που δίνονται σήμερα στους δικαιούχους κυμαίνονται μεταξύ 216 ευρώ και 432 ευρώ.