Επιδόματα: «Κλειδώνουν» οι αλλαγές - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα.

Επιδόματα: «Κλειδώνουν» οι αλλαγές - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
2'

Σε επανεξέταση τα κριτήρια χορήγησης επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται το επίδομα ανεργίας, καθώς και τα επιδομάτα παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στέγασης.

Πιο συγκεκριμένα, προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας με τον επανασχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού του επιδόματος, καθώς και την αύξηση της χρονικής διάρκειας του σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Επίδομα ανεργίας

Το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι εμπροσθοβαρές ώστε οι άνεργοι να παίρνυον υψηλότερο ποσό για τους πρώτους μήνες και χαμηλότερο όσο εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης. Εξετάζεται να ανέβει στο 70% του κατώτατου μισθού στους πρώτους 2-3 μήνες ενώ σταδιακά θα μειωθεί στο 50%, με το συνολικό ποσό να παραμένει το ίδιο. Στο νέο επίδομα θα προστίθεται και ένα έξτρα ποσό ανάλογα με την προυπηρεσία των ανέργων.

Επίδομα παιδιού

Στην αναμόρφωση και στη διεύρυνση των όρων δικαιοσύνης στο σύστημα επιδομάτων παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στέγασης προχωράει η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η επιτροπή θα διερευνήσει όλους τους όρους απονομής προκειμένου να διασφαλίζεται η δικαιοσύνη. Αναφορικά με το επίδομα παιδιού εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η αύξηση του στο μέγεθος που δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα

Επανεξετάζονται το επίδομα του παιδιού που λαμβάνουν 605.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή