Έρχεται νέα φορολόγηση στα υπερκέρδη των παρόχων - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα έχει εκτοξευθεί η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα και κατά τις βραδινές ώρες άγγιξε τα 500 ευρώ/μεγαβατώρα.

Έρχεται νέα φορολόγηση στα υπερκέρδη των παρόχων - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Associated Press
2'

Μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουλίου, η χονδρική τιμή κατέγραφε άνοδο πάνω από 20% σε σχέση με τον Ιούνιο, διαμορφούμενη πέριξ των 120,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 98,89 ευρώ τον Ιούνιο.

Το γαϊτανάκι της αύξησης της τιμής έχει ξεκινήσει τον τελευταίο μήνα και αναμένεται να συνεχιστεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα μας αλλά και σε άλλα μέλη στην Ευρώπη.

Υπό τις συνθήκες αυτές, εκτιμάται πως τον Αύγουστο θα υπάρξει και νέα αύξηση στα πράσινα και στα κίτρινα τιμολόγια του ρεύματος.

Η εκτίναξη στις τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος και οι τεράστιες αποκλίσεις που παρατηρούνται σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί αύριο έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρονική περίοδο από 1η Ιουλίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται πως από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και το τέλος του 2023 τα συνολικό ποσό από την επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερέσοδα των προμηθευτών διαμορφώθηκε στα 258 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτης εισφοράς 33% στα υπερέσοδα των διυλιστηρίων.

Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.

Θα εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί ότι θα διατεθούν για τη χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή