Ώρα αποφάσεων για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Από τις αρχές Ιουνίου η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος αγγίζει το 40%

Έκτακτη σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα την αύξηση του ρεύματος. Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μας εξηγεί ποια είναι τα δεδομένα και τι αναμένουμε τις επόμενες μέρες.

Από τις αρχές Ιουνίου η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος αγγίζει το 40%. Διαπιστώνεται ασυδοσία από τους παρόχους αφού παρατηρούμε τεράστιες διακυμάνσεις στην τιμή της κιλοβατώρας, ακόμη και μέσα στην μέρα. Σήμερα η χώρα μας κατέκτησε την τρίτη θέση στην τιμή της χονδρικής, με την Ουγγαρία και την Ρουμανία να βρίσκονται πάνω από εμάς.

Συσσωρευμένα είναι τα υπερκέρδη των παροχών με την αύξηση της χονδρικής να φτάνει ακόμη και το 200% μέσα σε μια εβδομάδα. Εκεί φαίνεται πως θέλει να χτυπήσει η κυβέρνηση. Πως όμως; Αφού αν επιβεβαιωθούν οι φήμες, που θέλουν το νούμερα ένα μέτρο να είναι η φορολόγηση των υπερκερδών, ο νικητής θα είναι τα ταμεία του κράτους.

Για βγει κερδισμένος ο καταναλωτής θα πρέπει το κράτος να επιδοτήσει την κιλοβατώρα. Πρόταση που θυμίζει εποχές ενεργειακής κρίσης. Η συγκεκριμένη σκέψη πλανάται έντονα πάνω από το τραπέζι των αρμοδίων. Θα μας οφελήσει;

Τα τιμολόγια μέχρι τις αρχές Οκτώβρη θα συνεχίζουν να ανηφορίζουν. Παρ´όλα αυτά, είναι ήδη πολύ αργά να ενεργοποιηθεί αυτό το μέτρο. Εκτός αν δοθούν με αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουνίου. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει μπει στο τραπέζι τον προτάσεων. Μα ακόμη και αν αποφασιζόταν θα έπρεπε να εγκριθεί από την Ευρώπη.

Τις τελευταίες μέρες σε χιλιάδες επιχειρηματίες φτάνουν ραβασάκια να επιστρέψουν τα χρήματα που χωρίς να ζητήσουν έλαβαν ως βοήθεια από το κράτος. Για να μην επαναληφθούν παρόμοια ζημιογόνα για την κυβέρνηση γεγονότα, αν δεν εγκριθεί η πρόταση τίποτα δεν θα γίνει. Ο Έλληνας θα συνεχίζει να ψάχνει ανάμεσα στα μπλε, πράσινα και κίτρινα τι τον συμφέρει. Θα προσπαθεί να ανοίγει τα παράθυρα έχοντας το κλιματιστικό κλειστό. Ενώ οι πάροχοι θα έχουν κέρδος ως και 3 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελέγχων.