«Φρένο» στο ακριβό ρεύμα: Νέα φορολόγηση των υπερκερδών στις εταιρείες - Στο τραπέζι οι επιδοτήσεις

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 10:00 σε έκτακτη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Eurokinissi

Το μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε έκτακτη σύσκεψη με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, επί τάπητος θα τεθεί εκ νέου ενεργοποίηση του μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών στους παραγωγούς ενώ το σχέδιο θα αφορά στην εφαρμογή της φορολόγησης για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Το θέμα μάλιστα αποκτά το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και για αυτό το ΥΠΕΝ πρόκειται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη εισφορά των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχε εφαρμοστεί για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022. Το συνολικό ποσό που ανακτήθηκε από τις εταιρείες ήταν 373,55 εκατ. ευρώ. Το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έπαψε να ισχύει στις αρχές του έτους με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων, όταν άρχισαν να υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι μεγάλες αυξομειώσεις που παρατηρούνται ακόμη και μέσα στο ίδιο 24ωρο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν συνθήκες για κέρδη από τις εταιρείες.

Επιστρέφουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Ο πρωθυπουργός κάλεσε για σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επαναφορά επιδοτήσεων ρεύματος, καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν οι αναταραχές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούνται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν στους καταναλωτές που έχουν επιλέξει τιμολόγια με μεγάλες αυξήσεις.

Σχετικές ειδήσεις