Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τελειώνει η διορία - Ακριβή και η ρύθμιση οφειλών

Φορολογικές δηλώσεις: Δύο εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν καταθέσει 

Λίγες μέρες έμειναν για την λήξη της διορίας προκειμένου να γίνει και φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024, και μέχρι ώρας περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, που δεν έχουν ακόμη υποβάλει τη δήλωσή τους.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 4.900.000 δηλώσεις και υπολείπονται περίπου 1.700.000. Φέτος, η επιστροφή του φόρου θα γίνει άμεσα, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων την 26η Ιουλίου.

«Νομίζω ότι θα δοθεί παράταση και πρέπει να δοθεί», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο φοροτεχνικός Ευστάθιος Βελισσαράκος.

Πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόστιμο σε φορολογούμενους θα επιβληθεί για εκπρόθεσμη δήλωση στην περίπτωση που:

– Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει φόρος μέχρι 100€ τότε δε θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο

– Εάν προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100€ τότε επιβάλλεται πρόστιμο 100 € για φορολογούμενους, 250 € για ελευθέρους επαγγελματίες, 500€ για εταιρείες με βιβλία γ’ κατηγορίας.

Αναβίωση ρυθμίσεων

«Ακριβή» αποδεικνύεται στο μεταξύ και η επανένταξη στις παλιές ρυθμίσεις της Εφορίας για όσους φορολογούμενους τις έχασαν και επιθυμούν να επανενταχθούν σε αυτές.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσεις σε 24 και 120 δόσεις που χάθηκαν θα πρέπει:

– Να εξοφληθούν ολοσχερώς ή να έχουν τακτοποιήσει με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής τυχόν νέες αρρύθμιστες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 19/04/2024

– Να υποβάλλουν έως τις 19/07/2024 τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ που υποχρεούταν να υποβάλουν σε προθεσμίες που έληξαν πριν την 20η Απριλίου 2024.

«Δίνεται η δυνατότητα σε όλους αυτούς που έχασαν τις ρυθμίσεις και τα ευεργετήματά τους να πληρώσουν μέχρι 19 Ιουλίου όσες οφειλές υπήρξαν έως τις 19 Απριλίου για να ξαναυπαχθούν σε ρύθμιση», λέει, ο φοροτεχνικός Ευστάθιος Βελισσαράκος.

«Όταν ρυθμίζεις, γλιτώνεις τις προσαυξήσεις που είχαν κοπεί από την αρχική ρύθμιση και δεν μπορεί η εφορία να πάρει μέτρα», συμπληρώνει ο κ. Βελισσαράκος.