Ελένη Βρεττού (CEO Αttica Bank): Τα βήματα για τον 5ο τραπεζικό πόλο - Το 4ο τρίμηνο η ΑΜΚ

Σύμφωνα με την ίδια η νομική συγχώνευση των δυο τραπεζών θα ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου, και στις αρχές του τέταρτου τριμήνου θα πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρξει η οριστική συμφωνία των μετόχων για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας, σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, μιλώντας στη γενική συνέλευση της τράπεζας, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος της ημέρας, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις ζημιές από την ένταξη των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή III».

«Η δημιουργία του πέμπτου πόλου έχει πολλές προκλήσεις και δεν υπάρχει άλλο τέτοιο προηγούμενο. Σήμερα, μέχρι το τέλος της ημέρας θα έρθει η αξιολόγηση της DBRS», είπε η κ. Βρεττού υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα αποφασιστεί η συγχώνευση με την Παγκρήτια.

Σύμφωνα με την ίδια η νομική συγχώνευση των δυο τραπεζών θα ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου, και στις αρχές του τέταρτου τριμήνου θα πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Αμεσα θα γίνει και το αίτημα για την ένταξη των δανείων στον Ηρακλή ΙΙΙ ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται υπάρξουν οι ανακοινώσεις για τις ζημιές των δύο τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.

Πριν το τέλος του μηνός θα κατατεθεί το αίτημα για τη συγχώνευση η οποία προσδιορίζεται για το τέλος του 4ου τριμήνου του έτους. H τράπεζα έχει δώσει σημαντική έμφαση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με το 40% του συνόλου των χορηγήσεων να αφορά ακριβώς αυτές επεσήμανε η Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank.

Η κυρία Βρεττού μίλησε για καταθέσεις 3,2 δισ. ευρώ το 2023 σημειώνοντας πως η σταθερή δομή των καταθέσεων αποτελεί πλεονέκτημα κα ναι δίνει ρευστότητα στην τράπεζα. Η κυρία Βρεττού υπογράμμισε ότι το πρώτο τρίμηνο η τράπεζα ενέγραψε νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 283 εκατ. ευρώ στην επιχειρηματική τραπεζική εκ των οποίων τα 171 εκατ. ευρώ αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι στο τέλος του 24 το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα είναι 10 δισ. ευρώ και τα προ προβλέψεων κέρδη θα είναι 80-100 εκατ. ευρώ που θα φθάσουν ένα χρόνο μετά στα 300 εκατ. ευρώ.

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον στρατηγικό επενδυτή, την εταιρεία Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου τονίζοντας ότι «πίστεψε στο όραμά μας και το υλοποιεί.» Και ευχαρίστησε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.

Η CEO της τράπεζας υπογράμμισε ότι το 2023 ήταν χρονιά προκλήσεων αλλά και επιτευγμάτων: «Πέτυχε λειτουργικά κέρδη, έχει ένα συνεχές turnaround story. Τα 100 χρόνια της τράπεζας συμπίπτουν με τον πλήρη μετασχηματισμό της Attica Bank». Τόνισε παράλληλα, ότι η τράπεζα αποκτά κάθε μέρα και περισσότερη ευελιξία, υπογραμμίζοντας ότι η πιστωτική επέκταση θα ξεπεράσει φέτος τα 700 εκατ. ευρώ. Επεσήμανε ότι το ποσοστό αθέτησης των υποχρεώσεων είναι κάτω από 1% σε όλα τα χαρτοφυλάκια.