Λογαριασμοί ρεύματος: Επιδοτείται το τιμολόγιο Αυγούστου - Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, τις τελευταίες 10 ημέρες «είδαμε τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικού»

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιδοτείται το τιμολόγιο Αυγούστου - Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας
2'

Την επιβολή έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για δύο μήνες, προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος του Αυγούστου ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, τις τελευταίες 10 ημέρες «είδαμε τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικού». Αυτό, σημείωσε, «δεν αφορά την Ελλάδα αφορά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι και την Ουγγαρία, χώρες με τις οποίες είμαστε ηλεκτρικά διασυνδεδεμένοι και αυτή είναι και μία αιτία του προβλήματος».

Το τελικό αποτέλεσμα από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς, όπως είπε, είναι ότι καθώς ανεβαίνει η τιμή της χονδρικής, αυτό θα «χτυπήσει» τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου. «Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, το τέλος θα είναι μια έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών, για δύο μήνες, των παραγωγών ενέργειας, προσθέτοντας ότι το σχέδιο επιβολής του τέλους και το όφελος που θα προκύψει για τους λογαριασμούς ρεύματος θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα των υψηλών τιμών στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκλήθηκε από σειρά προβλημάτων που καταγράφονται στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουγγαρία και την Ουκρανία μέχρι και τα ελληνικά σύνορα, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται έλλειμμα ισχύος καθώς αφενός η Αυστρία έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ουγγαρία, με τη σειρά της, που προμηθεύεται ηλεκτρικό ρεύμα από τη Γερμανία μέσω Αυστρίας, δεν έχει αναγκαίες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες ζήτησης.

Τα προβλήματα, όμως, όπως αναφέρουν Τα Νέα, στη μεταφορά επαρκούς ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας δεν σταματάνε μόνο στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η Ουκρανία έχει υποστεί ζημιά στις υποδομές της. Μόνο για τον Ιούνιο έκανε εισαγωγές ρεύματος 800.000 MWh, όσες είχε κάνει για όλο το 2023. Η Ουκρανία αγοράζει ρεύμα από την Ουγγαρία, η οποία όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις ισχύος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή