Η φρενίτιδα για χρυσό συνεχίζεται – Στα ύψη η τιμή του πολύτιμου μετάλλου

Το πολύτιμο μέταλλο επωφελείται από την πτώση των επιτοκίων, καθώς η ελκυστικότητα ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που δημιουργούν απόδοση θα μειωνόταν

Nέο υψηλό ρεκόρ κατέκτησε η τιμή του χρυσού, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν το μέταλλο που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο στα 2.474 δολάρια ανά ουγγιά κατά τις πρώτες συναλλαγές της Τετάρτης στην Ασία.

Το πολύτιμο μέταλλο έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του τον Μάιο, βοηθούμενο από τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, τα οποία αύξησαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve. Το πολύτιμο μέταλλο επωφελείται από την πτώση των επιτοκίων, καθώς η ελκυστικότητα ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που δημιουργούν απόδοση θα μειωνόταν.

Η Suki Cooper, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στη Standard Chartered, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο βοήθησε να ενισχυθούν οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επίθεση στον Τραμπ έχει αυξήσει την όρεξη για χρυσό.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει αυξηθεί κατά 50% από το τέλος του 2022, λόγω των επιπέδων ρεκόρ αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ στα αποθέματά τους, καθώς και από τη σημαντική αύξηση της ζήτησης για χρυσό στην Κίνα φέτος.

Η άνοδος του χρυσού κατά 6% αυτόν τον μήνα οφείλεται επίσης στα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκια ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Οι αγορές τώρα αναμένουν δύο ή τρεις μειώσεις επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με μόλις δύο την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα η προοπτική της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να δώσει κίνητρο για περαιτέρω αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες παρά τις υψηλές τιμές, καθώς μια επιδείνωση στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας θα της οδηγήσει να συνεχίσουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στο δολάριο, σύμφωνα με τον Bernard Dahdah, αναλυτή στη γαλλική τράπεζα Natixis.

«Δεν θα εκπλαγώ αν τα 2.300 δολάρια και πάνω γίνουν η νέα κανονικότητα για τον χρυσό», σημείωσε Bernard Dahdah.