Πόθεν Έσχες: Τι αλλάζει στις δηλώσεις

Ποιοι είναι υπόχρεοι για δήλωση περιουσιακής κατάστασης

Τέλος στις καθυστερήσεις, υποβολής της δήλωσης Πόθεν Έσχες για τους υπόχρεους, που ήδη ξεπερούν το 12μηνο επιχειρείται με τις αλλαγές που φέρνει η νέα ψηφιακή πλατφόρμα, pothen.gr.

Στο εξή οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένες, όπως ισχύει πλέον και για τις φορολογικές, σύμφωνα με νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση.

Τα στοιχεία που θα συμπληρώνονται αυτόματα θα αντλούνται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό να απαλλαγούν οι υπόχρεοι από τη βάσανο της συλλογής δικαιολογητικών.

Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι η αυτοτελής υποχρέωση των συζύγων η οποία θεμελιώνεται αποκλειστικώς και μόνο στη σχέση που τους συνδέει προς τον υπόχρεο. Αφορά στις περιπτώσεις σύμφωνου συμβίωσης ή εν διαστάση, ανεξάρτητα αν είναι Έλληνες πολίτες, αν διαμένουν μόνιμα ή όχι στην Ελλάδα, αν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος ή μη, αν ο γάμος τελέστηκε ή αν το σύμφωνο συμβίωσης συνήφθη στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.

Ακόμα και αν τα άτομα δεν διαθέτουν ΑΦΜ, προβλέπεται να τους χορηγείται ΑΦΜ ειδικού σκοπού προκειμένου να κάνουν την δήλωση.

Η δήλωση πόθεν έσχες υποβάλλεται από τους υπόχρεους ετησίως, όσο διαρκεί η θητεία της δραστηριότητας ή διατηρείται η ιδιότητα των υπόχρεων, καθώς και για 2 έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας, με την τελική δήλωση να αφορά στο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας. Επιπλέον, πρέπει να υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας 3 μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.