Ρεύμα: Τρία οριζόντια μέτρα στήριξης των νοικοκυριών - Ποια τιμολόγια επιδοτούνται και από πότε

Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο

Σε τριπλό μηχανισμό οριζόντιας στήριξης των καταναλωτών ώστε να αποφευχθεί εν μέσω Αυγούστου η «ηλεκτροπληξία» από τις τιμές στο ρεύμα, προχωρά η κυβέρνηση, όπως είχε προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του.

Τα μέτρα, για την προστασία και τη στήριξη των νοικοκυριών είναι τρία, όπως τα εξειδίκευσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοινώνοντας πως η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Τα χρήματα αυτά θα πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα επιδοτήσουν τα κυμαινόμενα τιμολόγια – κίτρινα και πράσινα – ενώ δεν αφορά τα μπλε που είναι σταθερά.

Η επιδότηση θα αφορά οριζόντια καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, ενώ υψηλότερη θα είναι για το κοινωνικό τιμολόγιο. To ύψος της επιδότησης, θα οριστεί την 1η Αυγούστου, όταν και θα βγουν, τα τιμολόγια Αυγούστου από τους παρόχους.

Μέχρι στιγμής, με την ισχύουσα τιμολόγηση, αν ένας πάροχος τον Ιούλιο είχε τιμή κιλοβατώρας στα 13,5 λεπτά, τον Αύγουστο θα είναι τουλάχιστον 19 χωρίς την επιδότηση.

Τα τρία μέρα στήριξης των καταναλωτών:

  1. Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση το είχε θεσπίσει στην διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αυτός ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες. Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
  2. Το δεύτερο μέτρο είναι η επιδότηση των νοικοκυριών, η οποία θα αφορά στον Αυγούστο του 2024. Το πώς και το πόσο θα το ανακοινώσουμε όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα, περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Θέλουμε να ξέρουμε πώς θα κινηθούν οι τιμές της χονδρικής και λιανικής.
  3. Θα ενσωματώσουμε νομοθετικά την έκτακτη οδηγία για πρόσθετη πρόνοια προς όφελος των πολιτών για στρεβλώσεις που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις