Διανομή Τροφίμων: Με ΙΧ κι όχι με μηχανάκια ως τις 5 το απόγευμα μέχρι την Παρασκευή 19/7

Έκτακτα μέτρα λόγω καύσωνα ως την Παρασκευή - Ποιοι επαγγελματίες διακόπτουν εργασίες από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 μ.μ.
TATIANA BOLARI/EUROKINISSI

Έως τις 5 το απόγευμα ισχύει η υποχρεωτική διακοπή δραστηριότητας στις επιχειρήσεις που διενεργούν delivery, είτε διατηρούν φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα, αν γίνονται με δίκυκλο ή μοτοποδήλατο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, που έδωσε διευκρινίσεις για την εγκύκλιο, διατηρείται ενεργή η παραγγελία με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα/σημείο παραλαβής (take away) καθώς και η εκτέλεση της παραγγελίας με οχήματα ΙΧ ή ΔΧ, εκτός κάθε μορφής δίκυκλου ή μοτοποδηλάτου, γίνεται εφόσον αυτά διαθέτουν κλιματισμό.

Υπενθυμίζουμε πως τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους και στη διανομή προϊόντων κ.ά. ισχύουν έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 κι έχουν εξειδικευτεί με εγκύκλιο: «Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».

Η ίδια εγκύκλιος περιλαμβάνει και μέτρα για τα τεχνικά επαγγέλματα.

Που ισχύει η υποχρεωτική διακοπή εργασίας ως τις 5 το απόγευμα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, για εργασίες χειρωνακτικές, που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40° C, καθίσταται υποχρεωτική η διακοπή εργασιών τους κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Ενδεικτικά αναφέρονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα πατίνι, τροχοπέδιλα κ.ά.

Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους ισχύουν όταν η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38οC.

Τι ισχύει για τα επαγγέλματα που αφορούν σε ΔΕΚΟ - Υγεία

Η διακοπή εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας: υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές. υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής διακοπής επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Για εργαζόμενους μισθωτούς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εάν επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες δίνεται η δυνατότητα, εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της δουλειάς τους.

Σχετικές ειδήσεις