ΕΛΓΑ: Στις 24 Ιουλίου 2024 οι αποζημιώσεις για κακοκαιρίες Daniel και Elias

Περίπου 60 εκατ. € επιπλέον για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής για τις ζημιές στη Θεσσαλία

Πλημμύρα Daniel Θεσσαλία
Eurokinissi
1'

Την 24η Ιουλίου 2024 η εξόφληση του ΕΛΓΑ για τις καταιγίδες Daniel και Elias.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. και αφορούν στις ζημιές φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι ενισχύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 60 εκ. € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την Τετάρτη 24η Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι καταστροφές από τα καιρικά αυτά φαινόμενα κόστισαν πολλαπλά στους Θεσσαλούς, που έχασαν, σπίτια, καταστήματα, εγκαταστάσεις, μονάδες, ενώ διαλύθηκε και μέρος του οδικού δικτύου. Μέχρι σήμερα υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν αποκατασταθεί.

Με την πλημμύρα Daniel, πάνω από 120.000 ζώα πνίγηκαν στη Θεσσαλία, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο και υπήρξε καταστροφή και αροτραίων αλλά και δενδροκαλλιεργειών. Δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στις εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων, στις μεταποιητικές μονάδες για βαμβάκι, υπήρξαν προβλήματα στις τουριστικές μονάδες, κοντά στο Βόλο, προβλήματα στους ψαράδες που για καιρό, δεν μπορούσαν να βγουν να ψαρέψουν λόγω των μπάζων στη θάλασσα κ.ά.

Μέχρι σήμερα τα παρακάρλια εδάφη δεν έχουν επανέλθει ενώ το πρόβλημα στις φυτεύσεις σε ορισμένες περιοχές παραμένει. Βάσει των δορυφορικών δεδομένων η καταιγίδα Daniel είχε πλήξει 3 φορές παραπάνω την περιοχή από την καταιγίδα Ιανός.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή