Χρυσός: Έσπασε όλα τα ρεκόρ στις αγορές της Ασίας

Ιστορικό υψηλό κατέγραψε ο χρυσός που άγγιξε τα 2.475,81 δολάρια ανά ουγκιά 
PIXABAY

Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός με ιστορικό υψηλό 2.475, 81 δολάρια ανά ουγκιά την περασμένη Τρίτη, με τις ασιατικές αγορές να πρωτοστατούν στη θεαματική του άνοδο.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει παρουσιάσει αύξηση 50% από το τέλος του 2022. Η άνοδος του χρυσού κατά 6% αυτόν τον μήνα μεταξύ άλλων οφείλεται στην προσπάθεια απεξάρτησης ορισμένων χωρών αλλά και στα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκια πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Το πολύτιμο μέταλλο έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του τον Μάιο, λόγω και της κατάστασης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης αυξήθηκαν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Το πολύτιμο μέταλλο κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ τώρα, καθώς ωφελήθηκε από την τάση μείωσης των επιτοκίων και μειώθηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών για ομόλογα.

Ποιες είναι οι είκοσι χώρες με μεγάλα αποθέματα χρυσού

Σύμφωνα με τη λίστα Forbes, οι δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού είναι: οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Κίνα, η Ελβετία, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Ολλανδία.

Αμέσως μετά ακολουθούν η Τουρκία, η Ταιβάν, η Πορτογαλία, η Πολωνία, το Ουζμπεκιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Καζακστάν, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Λίβανος και η Ισπανία.

Οι δυο σημαντικοί πυλώνες εξόρυξης χρυσού στην Ευρώπη είναι η Φιλανδία και η Σουηδία και ακολουθούν η Βουλγαρία και η Ισπανία αλλά πλέον από τις σημαντικότερες παραγωγούς χρυσού είναι η Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις