ΓΣΕΕ: Μετ’ εμποδίων εφαρμόζεται ο νόμος για την επαναφορά τριετιών

Ασφαλισμένοι: Από την 1η/1/2024 έχει επιστρέψει η εφαρμογή τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, που είχε ανασταλεί από το 2012 

Εργαζόμενος
PIXABAY
1'

Παρότι από 1ης/1/2024 έχει επιστρέψει η εφαρμογή τριετιών στον ιδιωτικό τομέα που είχε σταματήσει 12 χρόνια πριν, ουσιαστικά σε πολλούς κλάδους, εργαζόμενοι και στελέχη της ΓΣΕΕ, διαπιστώνουν πως σε πολλές περιπτώσεις είναι δώρον άδωρον.

Ειδικότερα, σε κλάδους όπως είναι η εστίαση, οι υπηρεσίες καθαριότητας και ασφάλειας, ο χώρος του τρόφιμου δεν δέχονται δικαιολογητικά για τις τριετίες.

Έτσι, ένα σημαντικό μέτρο για την βελτίωση των μισθών των εργαζομένων, όπως έχουν διαπιστώσει και επιθεωρητές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ) μένει στην πραγματικότητα ανενεργό, αφού δεν το εφαρμόζουν όλοι.

Χρειάζεται να προσκομίζεται η βεβαίωση για τις τριετίες

Ειδικότερα, τονίζεται, πως καλό είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος να προσκομίζει βεβαίωση των τριετιών όταν αρχίζει να εργάζεται στην εταιρεία.

Στην πραγματικότητα το επίδομα προϋπηρεσίας αφορά κάποιες χιλιάδες εργαζόμενους και κυρίως παλαιούς ασφαλισμένους. Για τους νέους εργαζόμενους, που έπιασαν δουλειά μετά την οικονομική κρίση του 2012, η τριετία ισχύει από τώρα και μετρά από εδώ και πέρα οπότε τριετία μπορούν να διεκδικήσουν μετά το 2027.

Αντίθετα για τους παλαιούς ασφαλισμένους, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τριετίες επανέρχονται σε ισχύ και μπορούν να διεκδικήσουν όλες τις τριετίες, που είχαν πριν το 2012.

Ανεξαρτήτως, αν ο μισθός των εργαζομένων είναι πάνω από τη συλλογική σύμβαση, μπορούν να διεκδικήσουν τις τριετίες διότι λαμβάνονται ως επίδομα κι όχι ως μισθολογική απολαβή.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή