Ρεύμα: Επιδοτείται η τιμή του εφόσον πιάσει πάνω από τα 15 λεπτά η μεγαβατώρα

 Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα - Ποιοι καταναλωτές θα ωφεληθούν αμέσως λόγω των νέων μέτρων
PIXABAY

Μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή του ρεύματος και μέτρα για τις ραγδαίες αυξήσεις έλαβε η κυβέρνηση, με στόχο να σταματήσει το ράλι ανατιμήσεων, που έχει γονατίσει τους καταναλωτές.

Η μέση τιμή στη χονδρεμπορική έφτασε στα 218 ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη τιμή άγγιξε μέχρι και τα 712 ευρώ.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το κυβερνητικό επιτελείο αποδόθηκαν οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, στον καύσωνα και σε εξωγενείς παράγοντες και όχι σε παιχνίδια στην εσωτερική αγορά.

Με τα νέα μέτρα νομοθετείται άμεσα έκτακτη ειδική εισφορά ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρισμό από φυσικό αέριο. Το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον για δύο μήνες με πρώτο μήνα εφαρμογής τον Ιούλιο του 2024.

Ποια τιμολόγια θα πέσουν άμεσα και ποια αργότερα;

Κατά την εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ άμεσα θα πέσει η τιμή λιανικής στα κίτρινα, με υστέρηση ενός τουλάχιστον μήνα στα πράσινα, ενώ τα μπλε δεν επηρεάζονται στη διάρκεια των σχετικών συμβάσεων. Οι τιμές των futures για τον Αύγουστο, δηλαδή οι εκτιμήσεις της αγοράς για μελλοντικές τιμές, εκτίμησαν, πως δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής για την Ελλάδα.

Το ακριβές ποσό της ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα, θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες παράλληλα με τη νομοθέτησή της. Η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.).

Ποιοι ωφελούνται από τις ρυθμίσεις;

Πράσινα και κίτρινα τιμολόγια: Από το ποσό αυτό θα επιδοτηθούν για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (πράσινα και κίτρινα τιμολόγια) και πλήττονται από την επερχόμενη απότομη άνοδο των τιμολογίων του επόμενου μήνα.

Δικαιούχοι Κοινωνικού Τιμολογίου: Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες (kWh) το μήνα, ενώ ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Οι ανακοινώσεις για τα ακριβή μέτρα και το τελικό ποσό της επιδότησης σε ευρώ/MWh, θα γίνουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών τιμών του ειδικού τιμολογίου (πράσινου) τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Μηχανισμός παρέμβασης σε περιπτώσεις στρέβλωσης της αγοράς. Θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτής της πρόνοιας.

Όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΝ, τον Ιανουάριο του 2024, με την μεταρρύθμιση των χρωματιστών τιμολογίων, επιτεύχθηκαν μέσες τιμές στα πράσινα τιμολόγια -όπου είναι η πλειονότητα των καταναλωτών- χαμηλότερες από αυτές του Δεκεμβρίου του 2023 (χρονική περίοδος με επιδοτήσεις). Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική τιμή Ιανουαρίου 2024 ήταν 140 ευρώ/MWh.

Στη συνέχεια, λόγω της εποχικότητας και της πτώσης στις τιμές του φυσικού αερίου και σε αυτές των ρύπων οι τιμές κινήθηκαν περαιτέρω, πτωτικά (110 ευρώ/MWh, Μάιος 2024).

Τον Ιούνιο, υπήρξε κάποια άνοδος, κατά την άποψη των αρμοδίων του κυβερνητικού επιτελείου, λόγω της ανόδου στις τιμές του φυσικού αερίου και των ρύπων. Στην πράξη, όπως ανέφεραν, υπήρξε επιστροφή στα επίπεδα Ιανουαρίου 2024 ενώ μεσοσταθμικά μέχρι και τον Ιούλιο 2024 η τιμή χονδρικής του επταμήνου ήταν 130 ευρώ/MWh.

Σχετικές ειδήσεις