Ρεύμα: Γλιτώνουν 130 εκατ. ευρώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΤΜΕΑΡ

Απρόσμενος μπουναμάς για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρωστούν χιλιάδες ευρώ στο ρεύμα

Ηλεκτρολόγος
PIXABAY
2'

Ανάσα ανακούφισης για χιλιάδες επαγγελματίες που δεν θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά του Ειδικού Τέλους Μείωσης των Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Το θέμα του ΕΤΜΕΑΡ δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στις μικρές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης υπήρξε καθησυχαστικός και υποστήριξε πως «ένα πολύ σημαντικό μέτρο που λαμβάνουμε προς όφελος των επιχειρήσεων αφορά στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα, που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύ. Απόφαση, με όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Τι συνέβη με το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ

Όπως αποκαλύφθηκε το ζήτημα αυτό αφορούσε ουκ ολίγες επιχειρήσεις, οι οποίες μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ το 2019 και το 2020 χωρίς να δικαιούνται την έκπτωση με αποτέλεσμα να θορυβηθούν οι μικροεπαγγελματίες και οι επιχειρήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ειδικότερα, με κυβερνητική απόφαση οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλαγούν από την επιστροφή αναδρομικά 130 εκατομμυρίων για τη διετία 2019-2020 αλλά και από τα μειωμένα κονδύλια που πλήρωσαν για το ειδικό τέλος για τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) και τα επόμενα χρόνια (2021-2023), τα οποία υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 εκατ.

Ποιους αφορά στο ΕΤΜΕΑΡ

Να υπενθυμίσουμε πως δικαιούχοι ΕΤΜΕΑΡ υπό προϋποθέσεις είναι κατά κύριο λόγο δυο ειδών, καταναλωτές και βιομηχανικοί καταναλωτές ή αγρότες. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ακόμη όμως και λιγνιτωρυχεία και αντλητικοί σταθμοί με σύνδεση στην Υψηλή Τάση, και Μέσα Σταθερής Τροχιάς με σύνδεση στη Μέση ή στην Υψηλή Τάση κ.ά.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, το ΥΠΕΝ όφειλε να κοινοποιήσει ως το τέλος του 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον νέο επικαιροποιημένο μηχανισμό κρατικής ενίσχυσης για την παροχή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ αλλά δεν έχει γίνει γνωστό κάτι τέτοιο.

Προβλήματα πάντως μέχρι στιγμής εντοπίζονται και στους βιομηχανικούς καταναλωτές. Η ρύθμιση υπολογιζόταν πως θα φέρει στις επιλέξιμες βιομηχανίες περί τα 40 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021, 2022 και 2023. Καθώς συγκεντρώνεται σημαντικό ποσό, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που αποτελείται από 27 εταιρείες, έχει ζητήσει τα μέτρα να μην περιοριστούν μόνο στην αναδρομική είσπραξη των ποσών για τα έτη 2019 και 2020. Επιπλέον, να προχωρήσει η εκκαθάριση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για όσα χρόνια παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή