Καρούζος στο Newsbomb.gr: Μύθοι και αλήθειες για την εξαήμερη εργασία - Τι ισχύει για εργαζόμενους

Όλα όσα ισχύουν για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις αναφορικά με την εξαήμερη εργασία - Διευκρινίσεις από τον Γιάννη Καρούζο για τις αμοιβές, τις υποχρεώσεις και τον κίνδυνο απόλυσης

Καρούζος στο Newsbomb.gr: Μύθοι και αλήθειες για την εξαήμερη εργασία - Τι ισχύει για εργαζόμενους
Unsplash
4'

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξαήμερη εργασία είναι χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και εκατοντάδες επιχειρήσεις, καθώς από την 1η Ιουλίου το νέο εργασιακό «καθεστώς» έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Από τη μια οι εργαζόμενοι εμφανίζονται να έχουν σειρά αποριών για την εξαήμερη εργασία κυρίως ως προς τον τρόπο της αμοιβής τους αλλά και κατά το πόσον είναι υποχρεωτική και από την άλλη οι επιχειρήσεις που λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο εμφανίζονται να εκδηλώνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκειμένου να ζητήσουν από το εξειδικευμένο προσωπικό τους να ενταχθεί στο νέο εργασιακό μοντέλο.

Ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr έδωσε διασαφηνίσεις σχετικά με την εξαήμερη εργασία.

- Δικαιούται ο εργαζόμενος να αρνηθεί να δουλέψει την έκτη ημέρα;

Δικαιούται να αρνηθεί να εργαστεί την έκτη ημέρα αν κάτι τέτοιο του ζητείται συνεχώς και ταυτόχρονα καταστρατηγεί την πενθήμερη εργασία. Ωστόσο, γενικώς δεν μπορεί να αρνηθεί. Βέβαια, εξαιρείται η περίπτωση της ασθένειας ή κάποιου άλλου σοβαρού προβλήματος.

- Πώς αμείβεται η έκτη ημέρα;

- Για την απασχόληση την έκτη ημέρα, οι εργαζόμενοι αμείβονται επιπλέον με το 40% του ημερομισθίου και το 115%, αν είναι αργία.

- Υπάρχει περίπτωση να απολυθεί ο εργαζόμενος αν αρνηθεί να εργαστεί έκτη ημέρα;

- Θεωρητικά όχι, καθώς υπάρχει προστατευτικό πλαίσιο τόσο στη χώρα μας όσο όμως και στην Ευρώπη.

Ποιοι εξαιρούνται από την εξαήμερη εργασία

Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι το μέτρο δεν αφορά τις ΔΕΚΟ, τον δημόσιο τομέα και τις τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.

Παράλληλα, σήμερα (18/7) κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε καθεστώς εξαήμερης εργασίας. «Δεν ισχύει η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα. Η έκτη μέρα εργασίας αφορά συγκεκριμένους κλάδους», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

ergazomenos

Εκατοντάδες επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για εξαήμερη εργασία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εργασίας, αίτηση για την έκτακτη βάρδια υπέβαλαν μόλις 690 επιχειρήσεις, δηλαδή το 0,44% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα: Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα.
Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.

Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.

Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζομένους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

ERGAZOMENOI

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν έχει εξαήμερη εβδομάδα εργασίας

Για το θέμα της εξαήμερης εργασίας μίλησε στη συνέντευξή του στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί μύθο. «Πρόκειται για μύθο», είπε και συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν έχει εξαήμερη εβδομάδα εργασίας. Η Ελλάδα έχει εβδομάδα πενθήμερης εργασίας. Προσφέρουμε, μάλιστα, στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να εργάζονται τέσσερις ημέρες, εάν συμπληρώνουν τις 40 ώρες και εφόσον το συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους. Μόνο κάτω από έκτακτες συνθήκες, στις επιχειρήσεις που λειτουργούν 7 ημέρες ανά εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο -πρόκειται για μια πολύ μικρή μειονότητα-, με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη και με σημαντική προσαύξηση στις αποδοχές, μπορεί να προστεθεί έκτη ημέρα απασχόλησης».

Κεραμέως: Δεν αλλάζει ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι «δεν αλλάζει ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας, απλώς δίνεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις για μία ημέρα έκτακτης εργασίας, ενώ παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα και για τετραήμερη και άλλες μορφές ευέλικτης εργασίας».

Η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά μόνο επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, όπως για παράδειγμα εργοστάσια που έχουν συνεχή λειτουργία, συνεχή παραγωγή, κυλιόμενες βάρδιες και στα οποία παρατηρούνταν έλλειψη του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για κάποιες από αυτές, για την 4η βάρδια συνήθως, και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο προβλέφθηκε αυτή η δυνατότητα, με αδρές αμοιβές υπέρ των εργαζομένων».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή