Τροχόσπιτα ή παραθεριστική κατοικία: Πού μπορώ να το εγκαταστήσω και τι θα πληρώσω;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σύνδεση με δίκτυα ηλεκτρισμού – αποχέτευσης και τα τροχόσπιτα
PIXABAY

Η αγορά ενός τροχόσπιτου ή μίας τροχοβίλας άρχισε να «κινείται» και στη χώρα μας, πέρα από έναν περιορισμένο κύκλο ανθρώπων, ειδικά τα χρόνια μετά την οικονομική κρίση, παρόλο που ειδικά στη Δυτική Ευρώπη οι διακοπές αυτού του είδους είναι επιλογή εδώ και δεκαετίες.

Αντί για μία παραθεριστική κατοικία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγκαταστήσουν προσωρινά το τροχόσπιτο ακόμη και σε ιδιόκτητο κτήμα τους.

Αν όμως δεν έχει πινακίδες κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται από το υπουργείο Μεταφορών ή συνδεθεί με το δίκτυο – ύδρευσης, αποχέτευσης κ.ά. τότε θεωρείται ακίνητο και μάλιστα αυθαίρετο.

Πού μπορούν να εγκατασταθούν τροχόσπιτα ή τροχοβίλες

Τα τροχόσπιτα ή οι τροχοβίλες επιτρέπεται να τοποθετηθούν σε ιδιόκτητο χώρο υπό την προϋπόθεση πως ο χώρος δεν είναι αρχαιολογικός, δεν υπάρχει παραβίαση του αιγιαλού, παραλία ή δασική έκταση. Σε περίπτωση όμως που εξυπηρετούν μόνιμη παραμονή των ανθρώπων για να εγκατασταθούν σε γήπεδο ή οικόπεδο πρέπει να έχουν άδεια.

Για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπεται να γίνουν βάσεις από μπετόν, πέργκολες ή μαντρότοιχοι ή ακόμη κι ένα βόθρος διότι μπαίνουν στις διατάξεις περί αυθαιρέτων.

Οι ενδιαφερόμενοι που αγοράζουν ένα τροχόσπιτο θα πρέπει να έχουν σήμα κυκλοφορίας και να μπορούν να μετακινηθούν αν τους ζητηθεί.

Η αγορά τροχόσπιτου εξαρτάται από την ηλικία, τη χωρητικότητα, την πολυτέλεια, τις ταχύτητες που αναπτύσσει κ.ά. Οι τιμές για ένα μεταχειρισμένο τροχόσπιτο στην Ελλάδα κυμαίνονται από 7.000-9.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

Υπάρχουν σαφώς και τα τροχόσπιτα και οι τροχοβίλες πολυτελείας, που συνήθως αφορούν επαγγελματικές δραστηριότητες: π.χ. μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς κ.ά.

Τροχόσπιτα πολυτελείας για λόγους εργασίας

Σε εκείνη την περίπτωση το κόστος υπερπολλαπλασιάζεται και το κόστος ενός λεωφορείου - τροχόσπιτου μπορεί να κοστίζει από 1 -2 εκατ. ευρώ με τα υπνοδωμάτια του να θυμίζουν σουίτες πολυτελούς ξενοδοχείου.

Τα χρήματα για την εγκατάσταση σε χώρο οργανωμένου κάμπινγκ εξαρτώνται από τη σεζόν, αν είναι υψηλή ή χαμηλή αλλά και την τοποθεσία, τον χρόνο που θα μείνει το τροχόσπιτο κ.ά.

Για ενοικίαση τροχόσπιτου επειδή έχει στραφεί αρκετός κόσμος προς αυτή την επιλογή είναι αρκετά ακριβό από 150 έως 300 ευρώ/ανά ημέρα και γι' αυτό προτιμάται η αγορά αντί της ενοικίασης.

Η ελληνική αγορά διαθέτει περίπου 1.500 τέτοια οχήματα ενώ σύμφωνα με το GoCar υπάρχουν άλλα περίπου 5.000 που έρχονται κάθε χρόνο από την Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις