Ψηφιακές πλατφόρμες: Οι 6 στους 10 εργαζόμενους χάνουν εργασιακά δικαιώματα
Οι 6 στους 10 ερωτηθέντες εργαζόμενοι που δούλεψαν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, δεν καλύπτονται σε περίπτωση ανεργίας, ενώ οι 5 στους 10 έμειναν χωρίς κάλυψη βιβλιαρίου ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που έγινε σε 16 χώρες – κράτη μέλη της Ε.Ε.
Η Eurostat άρχισε να συλλέγει δεδομένα για το ζήτημα της απασχόλησης σε ψηφιακές πλατφόρμες το 2022 με μια πιλοτική έρευνα στο πλαίσιο της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-LFS). Η πιλοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2022 και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν σήμερα.
Τα αποτελέσματα της πιλοτικής έρευνας αφορούν 16 χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα: Βέλγιο, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και 1 χώρα της ΕΖΕΣ: Νορβηγία.
Η έρευνα για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες αφορά:
- Επαγγέλματα που εκτελούνται με αμοιβή ή κέρδος όπου οι εργασίες / δραστηριότητες οργανώθηκαν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ή
- Επαγγέλματα εφαρμογής τηλεφώνου για τουλάχιστον μία ώρα σε τουλάχιστον μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.
Περιλαμβάνει ειδικότερα τις παρακάτω εργασίες - επαγγέλματα έναντι αμοιβής και κέρδους:
- Υπηρεσίες ταξί ή μεταφοράς (οδήγηση πελατών, παράδοση φαγητού, παράδοση αγαθών),
- Παροχή πραγματικών υπηρεσιών για ενοικίαση σπιτιού, δωματίου ή οποιουδήποτε άλλου καταλύματος,
- Παραγωγή ή αγορά αγαθών με σκοπό την πώλησή τους στο διαδίκτυο,
- Άλλα είδη υπηρεσιών ή εργασίας όπως καθαρισμός, χειροτεχνία, φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων, διδασκαλία, προγραμματισμός, ηλεκτρονική υποστήριξη, μετάφραση, εισαγωγή δεδομένων ή κειμένου, σχεδιασμός ιστού ή γραφικών
- Ιατρικές υπηρεσίες, εφόσον περιλαμβάνεται η χρήση πλατφορμών που ταιριάζουν με τους γιατρούς και τους πελάτες τους κ.ά.
Περισσότεροι οι πτυχιούχοι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες
Το 2022, το 3% των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών εργάστηκε μέσω ψηφιακών πλατφορμών τουλάχιστον 1 ώρα τους 12 μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας.
Το ποσοστό εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες ήταν υψηλότερο μεταξύ των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση (4,3%) και χαμηλότερο μεταξύ εκείνων που τελείωσαν μέχρι την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,8%). Οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να ασχοληθούν με τις εργασίες πλατφόρμας από τις γυναίκες (3,2% έναντι 2,8%).
Το 2022, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στην ψηφιακή πλατφόρμα δεν καλύπτονταν σε περίπτωση ανεργίας (62,4%), ασθένειας (56,3%) ή εργατικών ατυχημάτων (54,2%).
Περίπου το ¼ των εργαζομένων καλύπτονταν από άλλη εργασία που δεν σχετίζεται με πλατφόρμες (25,1% για ατυχήματα, 25,0% για ασθένεια και 23,3% για ανεργία) και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι καλύπτονταν από την πλατφόρμα ή από άλλη, μη σχετική με την εργασία.