Εφορία: Πρόστιμα έως 500 ευρώ για όσους δεν καταθέτουν δηλώσεις - Παράταση ζητούν φορείς

Από 100 έως 500 ευρώ τα πρόστιμα για όσους/ες δεν έχουν καταθέσει  εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις
PIXABAY

Μέχρι και 500 ευρώ είναι το πρόστιμο για όσους δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση. Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο ως τις 26 Ιουλίου, για να καταθέσουν έστω εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση ή να κάνουν τροποποιητική δήλωση.

Η αδυναμία όμως του οικονομικού, λογιστικού, φοροτεχνικού κλάδου να ανταποκριθεί στην ώρα του, λόγω του μικρού, όπως λένε χρονικού περιθωρίου, που δόθηκε, δημιουργεί, όπως λένε συνδικαλιστές, προβλήματα και σε μεμονωμένα άτομα και σε επιχειρήσεις αλλά και στους εκπροσώπους του οικονομικού και λογιστικού κλάδου.

Χθες, για τα ζητήματα αυτά ενημερώθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης από το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όπως του εξήγησαν, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Γενικός Γραμματέας, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ο Α’ Αντιπρόεδρος, Αβραάμ Πανίδης, και ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Σταύρος Τραγάνης έχουν προκύψει μία σειρά από προβλήματα στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και ζήτησαν εκ νέου να ολοκληρωθεί η υποβολή τους στις 30 Σεπτεμβρίου.

Φορολογικές δηλώσεις, όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν παράταση

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τα επί μέρους ζητήματα και τις ανησυχίες των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των λογιστών – φοροτεχνικών, αφού κι εκείνοι έχουν σταθεί στα ίδια θέματα.

Μάλιστα και ο κλάδος των φοροτεχνικών τονίζει πως για πρώτη φορά η διαδικασία υποβολής δηλώσεων είναι μόνο τρεις μήνες αντί για πέντε. Καλούν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ν΄ αναλάβει τις ευθύνες του, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων στα τέλη Σεπτέμβρη 2024 και τονίζει πως πολλές απ΄αυτές που κατατέθηκαν αρχικά και πρέπει να τροποποιηθούν δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.

Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επιβάλλεται στον φορολογούμενο πρόστιμο 100 ευρώ.

Εάν ο φορολογούμενος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ενώ πιο τσουχτερά είναι τα πρόστιμα, στα 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία. Δεν επιβάλλεται καθόλου πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Σχετικές ειδήσεις