Τριετίες: Έρχονται αυξήσεις και μπόνους στους μισθούς

 Οι τριετίες ανεβάζουν τους μισθούς αλλά δεν τους αφορούν όλους - Οι πιο παλιοί ασφαλισμένοι βγαίνουν πιο κερδισμένοι   
pixabay

Μικρή αύξηση προβλέπεται φέτος στις αμοιβές των μισθωτών συγκριτικά με το 2023.

Για την ακρίβεια, οι μισθωτοί αναμένεται να δουν μία μικρή αύξηση της τάξης του 5,7%, σε σύγκριση με 5,5% που έλαβαν το 2023 ενώ πιο ωφελημένοι θα βγουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως η εξαρτημένη εργασία για το σύνολο των μισθωτών θα αυξηθεί σε ονομαστικούς όρους κατά 7,6% το 2024 από 6% που αυξήθηκαν το 2023.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πάνω από τα 950 ευρώ, περίπου στα 960 με 970 ευρώ την άνοιξη του 2027.

Επιπλέον, οι δαπάνες για αμοιβές υπαλλήλων του Δημοσίου αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,2% το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 ενώ θα δουν έξτρα αυξήσεις οι μισθωτοί λόγω της επαναφοράς των επιδομάτων προϋπηρεσίας.

Τι μέλλει γενέσθαι με τις τριετίες - Ποιους αφορούν

Πρόκειται για τις λεγόμενες τριετίες, που είχαν παγώσει μετά το 2012. Οι εκτιμήσεις διαφέρουν αν και ορισμένοι θεωρούν ότι το επίδομα πολυετίας θα το δουν άμεσα πάνω από 100.000 άτομα, αν και κάποιοι θεωρούν αυτόν τον αριθμό εξωπραγματικό.

Μέχρι στιγμής, το κουπί των καλοκαιρινών θέσεων εργασίας το τραβούν, ο τουρισμός και η εστίαση, ενώ έχουν δυναμώσει σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ και οι μεταφορές και οι κατασκευές, γεγονός που δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για απασχόληση.

Ωστόσο, αρνητικός παράγοντας, που παίζει σημαντικό ρόλο στην απασχόληση είναι η συρρίκνωση του λιανεμπορίου, γεγονός που κάνει πιο δυσχερή τη θέση των γυναικών και των νέων στον ιδιωτικό τομέα και επηρεάζει τις αμοιβές. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, που έπιασαν δουλειά μετά το 2012 θα δουν επιδόματα πολυετίας μετά το 2027.

Ο δείκτης μισθολογικού κόστους παρουσίασε άνοδο το α' τρίμηνο 2024, ενώ οριακή αύξηση κατέγραψε και η συμμετοχή στην εργασία. Η απασχόληση, εκτιμά το ΙΟΒΕ, αναμένεται να ενισχυθεί αλλά ηπιότερα το 2024, λόγω της ανοδικής τάσης σε κατανάλωση, επενδύσεις και σε επιμέρους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Σχετικές ειδήσεις