Τάκης Θεοδωρικάκος: Αποδίδουν τα μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού

Θα συνεχιστούν τα μέτρα και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης
PIXABAY

Την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών με την ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ και την συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τους Περιφερειάρχες και τις υπηρεσίες των Περιφερειών, ώστε οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων ενάντια στην κερδοσκοπία να ενταθούν και να επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας για τη μείωση του πληθωρισμού κατά 1% που αναγνώρισε η Eurostat υποστήριξε πως η κυβέρνηση στηρίζει το έργο και τον ρόλο της «Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού ως εγγύηση για να είναι πραγματικά ελεύθερος ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών».

Κατά την άποψη του κ. Θεοδωρικάκου σημαντικό ρόλο για τη μείωση του πληθωρισμού έπαιξαν:

  • H αύξηση των ανώτερων ορίων στα πρόστιμα, από 1 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και από 2 εκατ. ευρώ σε 6 εκατ. ευρώ για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση.
  • H ενίσχυση των καταναλωτών, καθώς η αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis δίνει την δυνατότητα στον κάθε πολίτη να δημιουργεί το προσωπικό του καλάθι με προϊόντα και να βλέπει μέσω χάρτη σε ποια καταστήματα κοντά στο σπίτι του μπορεί να τα αγοράσει φθηνότερα.

Ο ίδιος ανέφερε πως θα συνεχιστεί η στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και των νοικοκυριών για την κάλυψη των αναγκών τους.

Τι έδειξε η έρευνα της Eurostat για τις πληθωριστικές τάσεις

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ ήταν 2,5% τον Ιούνιο του 2024, από 2,6% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5,5%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Ιούνιο του 2024, από 2,7% τον Μάιο ενώ της Ελλάδας στο 2,4 τον Μάιο και 2,5 τον Ιούνιο του 2024.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 6,4%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), στην Ιταλία (0,9%) και στη Λιθουανία (1,0%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (5,4%), στη Ρουμανία (5,3%), στην Ισπανία και στην Ουγγαρία (3,6%). Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεπτά κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε εννέα.

Τον Ιούνιο του 2024, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,84 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,48 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 π.μ.) και ενέργειας (+0,02 pp).