Ακρίβεια: Μόνο οι Βέλγοι πληρώνουν περισσότερα - Στα 13,9 ευρώ η φέτα

Ακρίβεια: Εξακολουθούν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι Έλληνες για βασικά αγαθά
INTIME NEWS

Από τον καφέ μέχρι τα μακαρόνια και από τη μαργαρίνη έως τις χαρτοπετσέτες, οι Έλληνες πληρώνουν πολύ περισσότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για τα βασικά αγαθά. Τουλάχιστον σε 40 κατηγορίες προϊόντων, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Έλληνες καταναλωτές δίνουν από 10% έως 100% παραπάνω από τους Ευρωπαίους πολίτες, για τις προμήθειες και τα τρόφιμά τους για το σπίτι.

Η αύξηση του πληθωρισμού την περίοδο 2022-23, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, είχε αρνητική επίδραση στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, οι οποίες επέστρεψαν στα αρνητικά προ πανδημίας επίπεδα. Η διατήρηση της καταναλωτικής ζήτησης, παρά τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών εξαιτίας του πληθωρισμού, είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που είχαν συσσωρευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, η απόσυρση των μέτρων στήριξης που σχετίζονταν με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, η συνέχιση της εκτόνωσης της συμπιεσμένης ζήτησης και η αποπληρωμή των δανειακών/φορολογικών υποχρεώσεων επίσης επιβάρυναν σημαντικά τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων από το 9,9% επιταχύνθηκε οριακά το 2023 από 9,7% το 2022, σε χαμηλότερα όμως επίπεδα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, βασικά τρόφιμα του ελληνικού τραπεζιού όπως είναι η φέτα, το ελαιόλαδο αλλά και υλικά, όπως το χαρτί υγείας έβαλαν φωτιά στην τσέπη των καταναλωτών. Το 2023, όπως ήταν φυσικό, οι τραπεζικές καταθέσεις τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν λιγότερο σε σχέση με το 2022. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η τιμή της φέτας, για την οποία έγινε πολύς λόγος ανέβηκε άλλο ένα 1 ευρώ, κι άγγιξε τα 13,9 το κιλό.

Ιδιωτική κατανάλωση: Αυξήθηκε η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η ιδιωτική κατανάλωση συνολικά για το 2023 αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι 4,2% το 2022. Το 2024 η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η αύξηση των ονομαστικών μισθών αναμένεται, σύμφωνα με την ΤτΕ να ενισχύσουν τα πραγματικά εισοδήματα και την κατανάλωση, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,2%. Ωστόσο, αυξήθηκε και λόγω των ενισχύσεων η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ο κίνδυνος μεγαλύτερης εμμονής των πληθωριστικών πιέσεων παραμένει σημαντικός, επισημαίνει η έκθεση της ΤτΕ, εξαιτίας των προβλημάτων στον παγκόσμιο εφοδιασμό αγαθών και πρώτων υλών και της διαμόρφωσης υψηλότερων διεθνών τιμών στα βασικά εμπορεύματα. Τυχόν επιδείνωση όμως στο διεθνές εμπόριο και στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες αναμένεται να πιέσουν περισσότερο στις διεθνείς τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και στις τιμές των αγαθών στην αγορά.