Κλιματιστικά: Αγωνία για το ρεύμα - Πόσο θα αυξηθούν τα τιμολόγια

Οι λογαριασμοί ρεύματος δημιουργούν προβλήματα στις πολυκατοικίες με τα κοινόχρηστα για ασανσέρ και γκαράζ 
PIXABAY

Σαφώς πολύ λιγότερα αλλά όχι και λίγα θα πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές, που προτίμησαν τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, εξαιτίας της αύξησης της χονδρεμπορικής του ρεύματος. Παρόλα αυτά μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τους καταναλωτές η τιμή της κιλοβατώρας φάνηκε να σταθεροποιείται στα 150 € ανά κιλοβατώρα.

Καθώς οι θερμοκρασίες της εποχής είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οι οικιακοί καταναλωτές ανοίγουν τα κλιματιστικά μηχανήματα μετά φόβου Θεού αφού δεν γνωρίζουν τελικά πόση επιβάρυνση θα έχουν στον λογαριασμό ρεύματος κι αν θα καταφέρουν να τον αποπληρώσουν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης για το ρεύμα για τα νοικοκυριά με όριο κατανάλωσης τις 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Ο μηχανισμός για την επιδότηση των τιμολογίων ενεργοποιείται όταν η κιλοβατώρα είναι 15 έως 16 λεπτά.

Πόσο θα αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος

«Τον Αύγουστο εάν οι πάροχοι απορροφήσουν ξανά το 50% με 60% της αύξησης της χονδρικής, η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια θα αυξηθεί από τα 16,50 λεπτά στα 18,50 λεπτά. Εάν η επιδότηση είναι στα 2 λεπτά και μέχρι τις 500 κιλοβατώρες το ίδιο νοικοκυριό θα πληρώσει για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες 82,50 ευρώ και για τις υπόλοιπες 300κιλοβατώρες 55,50 ευρώ, δηλαδή σύνολο 138 ευρώ. Το όφελος θα είναι 6 ευρώ σε σχέση με τον λογαριασμό του Ιουλίου», δήλωσε στο Μέγκα, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής.

Οι επιδοτήσεις ρεύματος αφορούν κυμαινόμενα τιμολόγια πράσινου και κίτρινου χρώματος και προβλέπονται και για πρώτη και για δεύτερη κατοικία.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες που έχουν ενεργοβόρες επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι μένουν εκτός επιδοτήσεων, στον τουρισμό, την Παρασκευή ψωμιού, γλυκών κ.ά.

Πάντως, εκτός από τους οικιακούς καταναλωτές, παραμένει ερωτηματικό τι θα γίνει και με τα κοινόχρηστα, καθώς πολλοί επιβαρύνονται υπέρμετρα, εφόσον υπάρχει ασανσέρ, κλειστό γκαράζ κ.ά. ενώ άλλοι δεν πληρώνουν.