Συντάξεις: Σε ποιους συνταξιούχους θα πάνε τα 250 εκατ. ευρώ

Εκτός από την προσωπική διαφορά υπάρχουν άλλα σενάρια για τη διανομή των υπόλοιπων ποσών στους ευάλωτους συνταξιούχους
PIXABAY

Από τον Σεπτέμβριο 2024 αναμένεται να εξεταστεί το θέμα της διανομής των υπερκερδών από τα διυλιστήρια, που αναμένεται να δοθούν σε συνταξιούχους πριν τα Χριστούγεννα.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την διανομή περίπου 250 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους αλλά αυτό θα ξεκαθαριστεί από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των διυλιστηρίων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως πρώτοι θ' αποζημιωθούν όσοι ταλαιπωρήθηκαν με το θέμα της προσωπικής διαφοράς, χωρίς όμως να λύνεται οριστικά το πρόβλημα.

Η προσωπική διαφορά προέκυψε μέσα στην οικονομική κρίση. Ενώ οι νέες συντάξεις και οι μισθοί των νέων υπαλλήλων του δημοσίου έπεσαν αισθητά, οι συντάξεις των παλαιότερων συνταξιούχων καθώς και οι μισθοί των παλαιότερων υπαλλήλων συγκρατήθηκαν έως ένα βαθμό λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Επομένως, με τον όρο «προσωπική διαφορά» είθισται να μιλάμε για το πως είναι η σύνταξη που εισπράττει ο συνταξιούχος κι αν είναι υψηλότερη απ’ αυτή που θα έπαιρνε, εάν είχε υπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως θεωρούν ότι το θέμα της προσωπικής διαφοράς όσα χρήματα και να δοθούν δεν πρόκειται να επιλυθεί την επόμενη μέρα κι ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Ταβάνι περίπου τα 200 ευρώ, για τους ευάλωτους συνταξιούχους

Παρότι το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί εκτενώς ακόμη ούτε έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη διανομή των ποσών. Υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν ότι εκτός απ΄ όσους έχουν θέμα με την προσωπική διαφορά μπορεί να χορηγηθεί το υπόλοιπο ποσό μόνο στους ευάλωτους συνταξιούχους, όπως συνέβη και πέρυσι, με ταβάνι περίπου τα 200 ευρώ.

Ορισμένοι θεωρούν πως ήρθε η ώρα να δοθούν χρηματικά ποσά και σε συνταξιούχους άνω των 1.600 ευρώ, οι οποίοι παρά τις ανατιμήσεις έχουν να δουν αυξήσεις πάνω από δέκα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι ανοιχτό κι ακόμη δεν έχουν καταλήξει πέραν της προσωπικής διαφοράς.

Σχετικές ειδήσεις