Φόβοι για μεγάλο κραχ - Κλείνει μεγάλο εργοστάσιο και αφήνει 1.000 άνεργους

Η κινεζική εισβολή στον χώρο του αυτοκινήτου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα

Φόβοι για μεγάλο κραχ - Κλείνει μεγάλο εργοστάσιο και αφήνει 1.000 άνεργους
1'

Σοκ στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου καθώς η γαλλική εταιρεία ανταλλακτικών, Valeo, αποφάσισε να κλείσει δυο εργοστάσια και ένα ερευνητικό κέντρο, μια απόφαση που επηρεάζει 1.000 εργαζόμενους!

Συγκεκριμένα, η Valeo θα κλείσει ένα εργοστάσιο κατασκευής εξαρτημάτων στην κοινότητα L’Isle-d’Abeau στο διαμέρισμα Isere και ένα ακόμα στο La Suze στο διαμέρισμα Sarthe, καθώς και το κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στον νομό Yvelines.

Η Valeo επλήγη από τη μειωμένη ζήτηση για εξαρτήματα αυτοκινήτων, ενώ το ερευνητικό κέντρο απαιτούσε εκτενή και κοστοβόρα αναβάθμιση για να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, διάφορες λύσεις για την επόμενη μέρα της εταιρείας βρίσκονται υπό εξέταση, όπως η πώλησή τους σε κινεζικές εταιρείες, οι οποίες από την μεριά τους έχουν κατακλύσει την αγορά.

Το περασμένο έτος, στη λίστα με τους κορυφαίους 10 κατασκευαστές εξαρτημάτων για αυτοκίνητα εισήλθαν τρία ασιατικά brands, περιλαμβανομένων ενός κορεατικού και ενός ιαπωνικού.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα κατηγορούν τη Valeo ότι επέλεξε την εύκολη λύση, όταν μάλιστα τα καθαρά κέρδη της το περασμένο έτος ανήλθαν σε 221 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4% σε σύγκριση με το 2022.

Η Valeo δεν είναι η μόνη γαλλική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων που βρίσκεται σε κρίση καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο, η Forvia ανακοίνωσε την απόλυση 10.000 εργαζομένων στην Ευρώπη, μειώνοντας το εργατικό δυναμικό της κατά 13% σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα έξοδα και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή