Το μη βιώσιμο τουριστικό μοντέλο της πρωτεύουσας: Ο Δήμος Αθηναίων εισπράττει 0,40 ευρώ ανά τουρίστα
Στη δίνη του υπερτουρισμού «βυθίζονται» για ακόμη ένα καλοκαίρι τόσο τα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, όσο και η Αθήνα, με το περιοδικό Fortune να επισημαίνει σε ανάλυση πως «οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας έχουν επανειλημμένα εκφράσει παράπονα ότι οι αριθμοί των επισκεπτών είναι πλέον ανεξέλεγκτοι και ότι η πόλη πλησιάζει επικίνδυνα επίπεδα».
Επικαλούμενο κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές πηγές, το Fortune στέκεται στο ανώτατο όριο που τέθηκε όσον αφορά τον αριθμό των τουριστών που μπορούσαν να επισκεφθούν ημερησίως την Ακρόπολη, ενώ, χαρακτήρισε τον τουρισμό στην Ελλάδα ως «δίκοπο μαχαίρι».
Από τη μία, σημείωσε ότι ο αριθμός των τουριστών «έχει αυξηθεί ανεξέλεκγτα», κατά 120% μεταξύ το 2019 και 2023. Από την άλλη, υπογράμμισε ότι «με δεδομένο ότι η Ελλάδα αντλεί το 25% – 30% του ΑΕΠ της από τις τουριστικές δραστηριότητες –με αυτόν τον αριθμό να «εκτοξεύεται» στο 90% στο νησί της Σαντορίνης– ο έλεγχος των συνεπειών δεν είναι εύκολη υπόθεση».
Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που είναι και τα πλέον αξιόπιστα, οι ετήσιες ταξιδιωτικές αφίξεις εκτός συνόρων το 2023 «άγγιξαν» τα 32,7 εκατ. (χωρίς να υπολογίζεται η κρουαζιέρα). Το 2019 ήταν 31,3 εκατ. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 4,5%.
Το άρθρο αναφέρθηκε, επίσης, σε προγενέστερη τοποθέτηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ότι ο κάθε τουρίστας αφήνει στα ταμεία του Δήμου Αθηναίων μόλις 0,42 λεπτά του ευρώ, χρήματα που οι δημοτικές αρχές δεν έχουν δει ακόμη.