Ρεύμα: Μετά την 1η Αυγούστου 2024 θα δουν τα μέτρα ανακούφισης τα νοικοκυριά

Επιδοτείται η τιμή ρεύματος πάνω από τα 15 λεπτά σε πράσινα – κίτρινα τιμολόγια – Γλιτώνουν το ΕΤΜΕΑΡ, οι μικρομεσαίες εταιρείες
PIXABAY

Αγώνας δρόμου για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια καταβάλλει η κυβέρνηση, καθώς τα λεγόμενα «κυμαινόμενα» τιμολόγια πήραν την ανιούσα των ανατιμήσεων.

Η μέση τιμή στη χονδρεμπορική ήταν κοντά στα 218 ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη τιμή άγγιξε έως και τα 760 ευρώ!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια, αλλά η απόφαση αυτή για το αν και πόσο θα είναι η τιμή του ρεύματος θα διαμορφωθεί μετά την 1η Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση η επιδότηση θα αφορά μόνο στις πρώτες 500 μεγαβατώρες. Με τα νέα μέτρα νομοθετείται άμεσα έκτακτη ειδική εισφορά ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρισμό από φυσικό αέριο. Το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον για δύο μήνες με πρώτο μήνα εφαρμογής τον Ιούλιο του 2024.

Η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.).

Ποιοι ωφελούνται από τις ρυθμίσεις;

Πράσινα και κίτρινα τιμολόγια: Από το ποσό αυτό θα επιδοτηθούν για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (πράσινα και κίτρινα τιμολόγια) και πλήττονται από την επερχόμενη απότομη άνοδο των τιμολογίων του επόμενου μήνα όπου η διαφορά ήταν περίπου 5,5 λεπτά.

Δικαιούχοι Κοινωνικού Τιμολογίου: Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες (kWh) το μήνα, ενώ ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ώστε η τιμή του να είναι κοντά στα 11 λεπτά.

Μηχανισμός παρέμβασης σε περιπτώσεις στρέβλωσης της αγοράς. Θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτής της πρόνοιας.

Μόνο οι μικρές επιχειρήσεις αναμένεται να ωφεληθούν το επόμενο διάστημα, αφού δεν θα πληρώσουν το ΕΤΜΕΑΡ, που υπολογίζεται συνολικά κατά άλλους κοντά στα 150 εκ. ευρώ ενώ άλλοι ανεβάζουν το ποσό αυτό κοντά στα 400 εκ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις