Ελαιόλαδο: Πόσο πωλούν οι παραγωγοί το έξτρα παρθένο σήμερα - Οι εκτιμήσεις για τον Νοέμβριο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα παραγωγή λαδιού

Στη ζώνη των 7 ευρώ κινείται η πώληση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου τον Ιούλιο. Ειδικότερα, η αγορά στο έξτρα παρθένο έχει βρει νέο σημείο ισορροπίας της στα 7,3-7,5 ευρώ, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι συναλλαγές στις χαμηλότερες ποιοτικές κατηγορίες.

Μια αγορά που δείχνει τις διαθέσεις των αγοραστών είναι η Μεσσηνία. Εδώ και 20 ημέρες στην αγορά αυτή το ενδιαφέρον είναι μειωμένο, με τελευταία άξια λόγου αγορά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γλυφάδας, ο οποίος έκλεισε 14,5 τόνους ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτας στα 7,50 ευρώ και 7 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στα 7 ευρώ, τα οποία αγόρασε Έλληνας έμπορος.

Παρόμοιες τιμές ακούγονται στην Κρήτη, ενώ καμία αγοραπωλησία δεν έγινε τις τελευταίες 10 μέρες στη Λακωνία.

Πέρα από το εγχώριο ενδιαφέρον, υψηλό αναμένεται να είναι και φέτος η ζήτηση από την Ιταλία, ενώ στην Ισπανία η τιμή διακυμένεται περί των 7 ευρώ.

Κρίσιμο ζήτημα που θα επηρεάσει το ύψος που θα διαμορφωθούν οι τιμές για τη νέα σοδεία είναι οι καιρικές συνθήκες.

Γεωπόνοι είναι αισιόδοξοι λόγω της καλής ανθοφορίας και του καλού δεσίματος, και εκτιμούν πως παρά τις δυσκολίες η ελαιοπαραγωγή θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν υπάρξει και μια καλοκαιρινή μπόρα τον Αύγουστο και καλή διαχείριση του δάκου.

Μπορεί η πλειοψηφία των ελαιόδεντρων να συγκεντρώνεται στη νότια Ελλάδα, ωστόσο η «καλή» χρονιά της παρενιαυτοφορίας δίνει το δικαίωμα σε μικρότερες ζώνες όπως αυτή της Μυτιλήνης, να δώσουν το κάτι παραπάνω.

Ερωτηματικό παραμένουν για την ώρα ζώνες όπως της Άμφισσας, όπου οι τοπικές εκτιμήσεις παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση.