Airbnb: Τα τρία νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση – Από φθινόπωρο οι οριστικές αποφάσεις

Οι τρεις κυβερνητικές παρεμβάσεις που βρίσκονται στο «κατώφλι» για τα Airbnb, με στόχο την απελευθέρωση περισσότερων κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση και τη μείωση του κόστους στέγασης.

Airbnb: Τα τρία νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση – Από φθινόπωρο οι οριστικές αποφάσεις
INTIME.
2'

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νέα μέτρα όσον αφορά την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους στέγασης αλλά και την απελευθέρωση περισσότερων κατοικιών, ενόσω εντοπίζεται σημαντική αύξηση σε ζήτηση και τιμές συγκριτικά με πέρυσι. Στο «τραπέζι» βρίσκονται πρωτοβουλίες που έχουν δοκιμασθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τρεις από αυτές να έχουν ξεχωρίσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο, όμως, υπενθυμίζεται ότι θα είναι η δεύτερη κρίσιμη κίνηση μετά τις τέσσερις αλλαγές που έφερε το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τώρα, οι παρεμβάσεις δεν θα είναι φορολογικές, αλλά αναμένεται να θέτουν όρια στους ιδιοκτήτες αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα μπορεί να διαθέτει το κάθε ακίνητο προς μίσθωση. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφερθεί πρόσφατα σε «πλαφόν ημερών», επισημαίνοντας πως «είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε και το μελετάμε πολύ συστηματικά».

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που εξετάζονται, είναι τα εξής:

  • Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
  • Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 μέρες και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 μέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ το φορολογικό έτος.
  • Θα ορισθεί μέγιστος αριθμός ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά Δήμο. Κάθε Δήμος, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναμένεται πως θα αποφασίζει τον μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή