Έρχεται το νέο μοντέλο για αυξήσεις στις συντάξεις από το 2025 και μετά

Ο δείκτης μισθών θα αντικαταστήσει το δείκτη τιμών καταναλωτή

Έρχεται το νέο μοντέλο για αυξήσεις στις συντάξεις από το 2025 και μετά
Intime News
2'

Στα σκαριά βρίσκεται ένας νέος και αξιόπιστος δείκτης μισθών από το υπουργείο Εργασίας.

Το νέο μοντέλο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της χρονιάς, αφού η αρμόδια ομάδα εργασίας που έχει ήδη συγκροτηθεί δουλεύει ακατάπαυστα πάνω στην προσπάθεια κατασκευής του νέου δείκτη. Από αυτόν τον νέο δείκτη θα εξαρτώνται στο εξής, κι οι αυξήσεις που θα δίνονται στις συντάξεις.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ουσιαστικά, ο δείκτης μισθών θα αντικαταστήσει το δείκτη τιμών καταναλωτή. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο διαδοχικές αυξήσεις που δόθηκαν το 2023 και το 2024 προέκυψαν ως αποτέλεσμα του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας, συνδυαστικά με την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, δηλαδή του πληθωρισμού.

Αυτό αλλάζει από το 2025, καθώς εισάγεται ο δείκτης μισθών που θεωρείται ότι θα είναι πιο αξιόπιστος. Ουσιαστικά θα δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις στο μέλλον, οι οποίες θα προκύπτουν σε συνάρτηση με την πορεία των μισθών κατά τα προηγούμενα έτη αναφοράς. Ο στόχος είναι η αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτό το θέμα, να παρουσιάσει την εικόνα των μισθών από το 2022 και μετά, ώστε να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη η λειτουργία του συγκεκριμένου δείκτη, ως προς αυτό τον κρίσιμο τομέα των αυξήσεων στις συντάξεις.

Η ποσοστιαία μεταβολή του ίδιου δείκτη θα χρησιμοποιείται για την ετήσια αναπροσαρμογή του ύψους των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Υπενθυμίζεται ότι και στις δύο προηγούμενες αυξήσεις των συντάξεων, την περασμένη διετία, αυξήθηκαν ανάλογα και οι ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να υπάρξει ανάλογο αντιστάθμισμα εσόδων, σε σχέση με την αυξημένη δαπάνη που προκλήθηκε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
08:34ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο TikToker Manolο