«Ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Όλα όσα εξήγησε η Αλεξάνδρα Σδούκου σχετικά με την επέκταση του επιδόματος για το ηλεκτρικό ρεύμα - Νέο άλμα στις τιμές
Unsplash

«Όπως κάναμε μέσα στην ενεργειακή κρίση -που το πηγαίναμε μήνα με τον μήνα- το ίδιο θα κάνουμε και τώρα». Αυτή ήταν η απάντηση της Αλεξάνδρας Σδούκου στο ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και μετά τον Αύγουστο, υπό τον όρο ότι θα συνεχιστεί η αστάθεια στις τιμές χονδρικής.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου συμπλήρωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως «για την ώρα έχουμε διασφαλίσει ότι θα επιδοτήσουμε για τον μήνα Αύγουστο κατανάλωση μέχρι τις 500 κιλοβατώρες οριζόντια για όλους τους καταναλωτές».

Συνέχισε λέγοντας πως οι επιδοτήσεις αυτές θα αφορούν «κυρίως τα κυμαινόμενα τιμολόγια που είναι το πράσινο και το κίτρινο. Αυτή τη στιγμή τα μπλε τιμολόγια έχουν σταθερές κλειδωμένες τιμές. Τα μπλε τιμολόγια έχουν τιμές ρεύματος από 0,9 ευρώ μέχρι και 14 λεπτά οπότε δεν επηρεάζονται από αυτές τις διακυμάνσεις. Σήμερα μπορεί εάν θέλει κάποιος να κλειδώσει ένα μπλε τιμολόγιο. Υπάρχουν τα μπλε τιμολόγια των οποίων η τιμή ρεύματος είναι σήμερα κάτω από 0,10 ευρώ. Μάλιστα, δώσαμε τη δυνατότητα στις εταιρείες να κάνουν 6μηνα κλειδωμένα πακέτα για όσους δεν θέλουν να παρακολουθούν αυτές τις διακυμάνσεις».

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς θα κλείσει ο μήνας Ιούλιος με την τιμή της χονδρικής, τι θα ανακοινώσουν οι εταιρίες την 1η του μηνός για τα νέα τιμολόγια, τι εκπτώσεις θα δώσουν οι εταιρείες και μετά τη διαμόρφωση των τελικών τιμών να έρθει η πολιτεία και να επιδοτήσει μέχρι κάποιο ποσό τα τιμολόγια».

Πότε θα πέσουν οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα σημειωθεί πτώση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, η Αλεξάνδρα Σδούκου είπε: « Δυστυχώς ο Ιούλιος έχει αυτή την παροδική διακύμανση με τις αυξήσεις που παρατηρούμε λόγω του καύσωνα, λόγω της υψηλής ζήτησης. Βλέπουμε ότι αυτό θα ξανά πέσει πάλι μέσα στο φθινόπωρο. Αλλά το σημαντικό είναι ως κυβέρνηση – ως πολιτεία έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» είπε.

«Είμαστε σε θέση τον Αύγουστο να μετριάσουμε κάπως τις συνέπειες στους λογαριασμούς του ρεύματος και εδώ είμαστε να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες» συμπλήρωσε.

Νέο άλμα κατέγραψε σήμερα η τιμή της χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα

Αύξηση 73% στην τιμή της χονδρικής σημειώθηκε μέσα σε μία μόλις ημέρα προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές για «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες πέντε μέρες ως εξής:

  • 22 Ιουλίου: 219,28€/MWh
  • 21 Ιουλίου:126,98€/MWh
  • 20 Ιουλίου: 148,61€/MWh
  • 19 Ιουλίου:159,14€/MWh
  • 18 Ιουλίου:153,95€/MWh

«Ηλεκτροσόκ» στις τιμές

Η διαφορά στην μέση τιμή μεταξύ Ιουνίου – Ιουλίου είναι στο +43%. Δηλαδή:

  • Ιούνιος: 89,89€/MWh
  • Ιούλιος: 142,27€/MWh
  • Συνολικά: +43%

Σχετικές ειδήσεις