Σενάριο για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Στο τραπέζι εκ νέου η σκέψη για μικρή παράταση

Σενάριο για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις
2'

Σκέψεις για παράταση, έστω και μικρή, κάνει πλέον το Υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους ενώ την ίδια ώρα οι φοροτεχνικοί δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους ζητώντας παράταση.

Αύριο αναμένονται οι αποφάσεις για το αν δοθεί μικρή παράταση, με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών να σκέφτεται σοβαρά, παρά τις αρχικές προθέσεις του, να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόστιμο σε φορολογούμενους θα επιβληθεί για εκπρόθεσμη δήλωση στην περίπτωση που:

– Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει φόρος μέχρι 100€ τότε δε θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο

– Εάν προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100€ τότε επιβάλλεται πρόστιμο 100 € για φορολογούμενους, 250 € για ελευθέρους επαγγελματίες, 500€ για εταιρείες με βιβλία γ’ κατηγορίας.

Αναβίωση ρυθμίσεων

«Ακριβή» αποδεικνύεται στο μεταξύ και η επανένταξη στις παλιές ρυθμίσεις της Εφορίας για όσους φορολογούμενους τις έχασαν και επιθυμούν να επανενταχθούν σε αυτές.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσεις σε 24 και 120 δόσεις που χάθηκαν θα πρέπει:

– Να εξοφληθούν ολοσχερώς ή να έχουν τακτοποιήσει με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής τυχόν νέες αρρύθμιστες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 19/04/2024

– Να υποβάλλουν έως τις 19/07/2024 τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ που υποχρεούταν να υποβάλουν σε προθεσμίες που έληξαν πριν την 20η Απριλίου 2024.

«Δίνεται η δυνατότητα σε όλους αυτούς που έχασαν τις ρυθμίσεις και τα ευεργετήματά τους να πληρώσουν μέχρι 19 Ιουλίου όσες οφειλές υπήρξαν έως τις 19 Απριλίου για να ξαναυπαχθούν σε ρύθμιση», λέει, ο φοροτεχνικός Ευστάθιος Βελισσαράκος.

«Όταν ρυθμίζεις, γλιτώνεις τις προσαυξήσεις που είχαν κοπεί από την αρχική ρύθμιση και δεν μπορεί η εφορία να πάρει μέτρα», συμπληρώνει ο κ. Βελισσαράκος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή