Χατζηδάκης για Τράπεζα Αττικής: Χωρίς την συμφωνία οι καταθέσεις θα χάνονταν

Συμφωνία για Τράπεζα Αττικής:  Ο υπουργός τόνισε πως η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι αδύνατη χωρίς τη συμφωνία
TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την συμφωνία της Τράπεζας Αττικής.

Συγκεκριμένα η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD» τέθηκε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του ανέφερε: «Τι θα συνέβαινε αν αυτή τη συμφωνία έλεγα δεν την θέλω υιοθετώντας την κριτική κομμάτων… Πήρα μια επιστολή από τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, τον κ. Στουρνάρα που λέει πολλά και διάφορα. Μεταξύ άλλων μου λέει ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι 63,5εκ, ευρώ»

Τόνισε πως η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι αδύνατη χωρίς τη συμφωνία και μίλησε για πιθανό σενάριο εκροής καταθέσεων χωρίς επίτευξη συμφωνίας.

«Καμία από τις δύο τράπεζες δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του σχετικού νόμου, και οι καταθέσεις δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν. Συνεπώς οι καταθέσεις θα χάνονταν».

«Τι είναι η Τράπεζα Αττικής; Είναι μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για το τραπεζικό μας σύστημα εδώ και μια 12ετία τουλάχιστον. Αυτήν την εκκρεμότητα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε, γιατί αλλιώς θα τα πράγματα θα γίνονταν εξαιρετικά προβληματικά . Στο πλαίσιο ελέγχου που είχε γίνει το 2016 εξετάστηκαν δειγματοληπτικά δάνεια σε δανειολήπτες. Διαπιστώθηκε συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους με μικρή ή μηδενική εξασφάλιση, έκδοση βραχυπρόθεσμων δανείων και χρηματοδότηση επιχειρήσεων για να συμμετάσχουν στη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να μην χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας. Είχε γραφτεί τότε για μια κατασκευαστική που πήρε 39 δάνεια το 2015 και η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 14 εκατομμύρια», είπε ακόμη.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι.