Φορολογικές δηλώσεις: Προς μικρή παράταση για να ολοκληρωθούν

Μία εβδομάδα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις μελετά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 

Μικρή παράταση εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, μετά το αίτημα των αρμόδιων εκπροσώπων φορέων.

Μέχρι σήμερα είχαν υποβληθεί περίπου 5,5 εκατ. δηλώσεις αλλά εκτιμάται ότι λείπουν περίπου 1 εκατομμύριο. Η απόφαση θα ληφθεί αύριο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το υπουργείο προσανατολίζεται στην παράταση μέχρι τις 29 Ιουλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία και όσοι δεν έχουν καταθέσει φορολογικές δηλώσεις απειλούνται με πρόστιμα.

Το αίτημα για παράταση των φορολογικών δηλώσεων το έχουν καταθέσει όλοι οι αρμόδιοι εκπρόσωποι φορέων, το Οικονομικό Επιμελητήριο, συνδικαλιστές Φοροτεχνικοί και Λογιστές έχουν ζητήσει να υπάρξει παράταση ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, διότι δεν μπορούν να δώσουν ούτε άδειες στο προσωπικό ούτε να ολοκληρώσουν τα λάθη, που έχουν γίνει.

Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επιβάλλεται στον φορολογούμενο πρόστιμο 100 ευρώ.

Εάν ο φορολογούμενος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ενώ πιο τσουχτερά είναι τα πρόστιμα, στα 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία. Δεν επιβάλλεται καθόλου πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.