Φωτοβολταϊκά πάρκα με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 390 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, για ηλιακά φωτοβολταϊκά πάρκα σε όλη τη χώρα

Υπογραφή σύμβασης Ευρωπαϊκής Τράπεζας με ΔΕΠΑ
3'

Με κουμπαρά 390 εκατομμύρια ευρώ ενισχύεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικό μνημόνιο που υπογράφηκε από τις δυο πλευρές.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να δημιουργηθούν κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά κ.ά. Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων:

 Δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 390 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, για τη δημιουργία νέων ηλιακών πάρκων σε όλη τη χώρα.
 Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΤΕπ φιλοδοξούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας πως θα συνεισφέρει στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, άνω των 500 εκατ. ευρώ, για την επόμενη τετραετία.
 Σχέδιο δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων προς ενίσχυση της δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί στην ελληνική εταιρεία ενέργειας, ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., δάνειο συνολικού ύψους 390 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία πάρκων ηλιακής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπογράφτηκε σχετικό μνημόνιο.

Που θα κατασκευαστούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ καλύπτει το 75% του κόστους των νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, το οποίο μπορεί να ανέρθει έως 521 εκατ. ευρώ. Τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως ανακοινώθηκε, θα κατασκευαστούν στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την κεντρική Ελλάδα. Με την υλοποίηση του έργου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα προστεθούν στο δίκτυο της χώρας συνολικά περίπου 800 MW ανανεώσιμης ενέργειας, ισοδύναμης με την ενέργεια που χρειάζονται 278.000 νοικοκυριά για ένα έτος.

Η ΕΤΕπ, μέσω της χρηματοδότησής της, στηρίζει νέες επενδύσεις σε περιφέρειες συνοχής όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
«Το δάνειο αυτό θα βοηθήσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στα νέα της σχέδια» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Τι θα προσφέρουν τα πάρκα ηλιακής ενέργειας


«Η σημερινή υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτελεί την αφετηρία για την υλοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης για την Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ. Από την κατασκευή και τη λειτουργία πάρκων ηλιακής ενέργειας, που προβλέπει το έργο, θα προστεθούν στο δίκτυο της χώρας περίπου 800 MW ανανεώσιμης ενέργειας. Τα οφέλη από επενδύσεις όπως η παρούσα, που συμβάλλει στην περαιτέρω
διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, είναι πολλαπλά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και βέβαια η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και κατ’ επέκταση η τόνωση της ενεργειακή ανεξαρτησίας της χώρας μας», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Η αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας» δήλωσε ο Ιωάννης Τσακίρης, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. «Το πράσινο και βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από έργα σαν αυτό. Τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας μας, καθώς και άλλα κτίρια, πρέπει να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα αυτού του τύπου θα συμβάλλουν σημαντικά στο να κινηθούμε
προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμης, βιώσιμης ενέργειας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή