Ταμείο Ανάκαμψης: Εντάσσονται και επισήμως τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας

Τα λιμάνια περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Ταμείου Ανάκαμψης, το ένα για τον εμπορευματικό σταθμό, το άλλο για εκβάθυνση

Τα λιμάνια Σούδας Χανίων και Στυλίδας Φθιώτιδας εντάσσονται με αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, κι επισήμως για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα δύο έργα περιλαμβάνονται, όπως ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης στον πυλώνα «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης για τα δύο έργα είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το λιμάνι της Σούδας αποτελεί από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ελλάδας. Απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα και εξυπηρετεί πλοία εσωτερικού, από και προς Πειραιά, καθώς και πλοία εξωτερικού, εμπορικά ή κρουαζιερόπλοια. Στον Κόλπο της Σούδας βρίσκονται εξάλλου σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (Ναύσταθμος Κρήτης) όσο και για το ΝΑΤΟ (Βάση Σούδας).

Επομένως, εντάσσεται στο ΤΑΑ το έργο «Επιβατικός σταθμός λιμένα Σούδας - Ενδιάμεση φάση», συνολικού προϋπολογισμού 12.417.523 ευρώ, με αντικείμενο την ανέγερση νέου σταθμού επιβατών στο πλαίσιο ενός ενιαίου λειτουργικού συστήματος, με εσωτερική οργάνωση και εξυπηρετήσεις που παραπέμπουν σε αντίστοιχες αεροδρομίων (Τerminal).

Το λιμάνι της Στυλίδας, επί χρόνια αποτελούσε το κέντρο των ψαράδων της Φθιώτιδας. Κύριος μέτοχος είναι το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας.

Η απόφαση είχε παρθεί και τώρα εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο «Εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης στον λιμένα Στυλίδας», συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, με στόχο, όπως λένε από το υπουργείο, την αναβάθμιση των παροχών τόσο του εμπορευματικού προβλήτα, όσο και των υπηρεσιών για τα αλιευτικά και τα σκάφη αναψυχής.