Φορολογικές δηλώσεις: Ολιγοήμερη παράταση σχεδιάζεται από το οικονομικό επιτελείο

Κινδυνεύουν με πρόστιμα χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις - Εκκρεμούν περίπου 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις
PIXABAY

Το σενάριο της παράτασης ολίγων ημερών για την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς η προθεσμία λήγει κανονικά στις 26 Ιουλίου 2024.

Όμως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκπρόσωποι του κλάδου των φοροτεχνικών και επαγγελματίες θεωρούν φύσει αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων μέσα σε μία εβδομάδα, όπως σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση της κατάθεσης περίπου 1 εκατ. φορολογικών δηλώσεων και θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη οι φορολογούμενοι καθώς έχουν δηλώσει αδυναμία να είναι εμπρόθεσμοι τα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία αλλά και οι οικονομολόγοι.

Στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου να δώσει μία μικρή προθεσμία έπαιξαν ρόλο και οι συνδικαλιστές των οργάνων, καθώς φέτος ήταν η χρονιά που είχαν μικρότερο χρονικό περιθώριο για την κατάθεση των δηλώσεων. Επιπλέον, υπήρξε το θέμα με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις αλλά έγιναν πολλά λάθη που πρέπει να διορθωθούν.

Διαφωνίες για το θέμα της παράτασης

Όπως καταγγέλλουν οι αρμόδιοι του κλάδου θα έπρεπε, κατά τον νόμο, να υπάρχει ένα διάστημα 5 μηνών από την ημέρα που ανοίγει η σχετική πλατφόρμα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Αντίθετα, φέτος δόθηκε περιθώριο μόλις 3 μήνες. Δηλαδή, αντί να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία από την 1η Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, η πλατφόρμα άνοιξε μόλις στις 26 Απριλίου και λήγει μετά από ένα τρίμηνο.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των επαγγελματιών του κλάδου των φοροτεχνικών – λογιστών ζητούν να λήξει η προθεσμία υποβολής στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διορθώσουν και τα λάθη που έγιναν αλλά και να μπορέσουν να δώσουν τις άδειες στο προσωπικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά υποστήριξε πως είναι σε άμεσο κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα να πληρώσουν πρόστιμα επειδή δεν προλαβαίνουν τα γραφεία να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις.

Σχετικές ειδήσεις