Κτηματολόγιο: Έρχεται ευνοϊκή ρύθμιση για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

 Μέχρι σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εγκλωβισμένοι διότι δεν συμφωνούν τα συμβόλαια με τους τίτλους ιδιοκτησίας
Eurokinissi

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τη ρύθμιση συναλλαγών χιλιάδων ακινήτων αλλά και μεταβιβάσεων, με διάταξη που σχεδιάζει η κυβέρνηση να φέρει το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν μονομερώς να προβαίνουν σε τροποποίηση των συμβολαίων, εφόσον δεν θίγονται οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ακινήτων κατά τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Κι αυτό διότι είναι χιλιάδες οι κατοικίες, όπου έχουν γραφτεί διαφορετικά τετραγωνικά με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν στις υπηρεσίες, το πρόβλημα να είναι δυσεπίλυτο.

Επιπλέον με δεύτερη διάταξη, που είναι επίσης στα σκαριά θα υπάρξει ρύθμιση και για όσους ιδιοκτήτες έχουν στραφεί στα δικαστήρια για διεκδικούμενες εκτάσεις από το Δημόσιο. Αυτή η διαδικασία, που κρατά χρόνια, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες αλλά και στο ίδιο το κράτος, που προκειμένου να μην κατηγορηθούν κάποιοι υπάλληλοι περί απιστίας ακόμη και σε οφθαλμοφανείς περιπτώσεις εξακολουθούν να προσφεύγουν μέχρι τέλους στα δικαστήρια.

Με τη νέα διάταξη, που έρχεται κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, που έχει καταφέρει να επιτυχύει έκδοση απόφασης αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη θα μπορεί να διορθώνει υπέρ του την εγγραφή στο Κτηματολογικό Γραφείο, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει στα δικαστήρια. Μόνο γι’ αυτήν την περίπτωση υπολογίζεται πως είναι περίπου 400.000 οι ιδιοκτήτες γης ή ακινήτων, που έχουν αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών.

Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι κι αναγκάζονται να υποβάλλουν ενστάσεις για την αναγνώριση των εκτάσεών τους ως ιδιωτικών απέναντι στο Δημόσιο.