Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιλογή παρόχου με ένα κλικ μέσω gov.gr – Πότε «βγαίνει» η νέα ψηφιακή υπηρεσία

Η διαδικασία για τον καταναλωτή που θέλει να αλλάξει πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του gov.gr, βήμα – βήμα.
UNSPLASH.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από το gov.gr με ένα κλικ, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τους καταναλωτές στην αναζήτηση του φθηνότερου παρόχου και να διευκολύνει τη μετακίνηση εκείνων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Η αλλαγή παρόχου είναι η μόνιμη σύσταση του αρμόδιου Υπουργού, Θεόδωρου Σκυλαλάκη, προς τους καταναλωτές, ειδικά σε περιόδους υψηλής διακύμανσης των τιμών, όπως η τρέχουσα.

Ήδη έχοντας θεσμοθετήσει το δικαίωμα των καταναλωτών με κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) να αλλάζουν πάροχο ανά μήνα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προχωρά και σε μέτρα για τη διευκόλυνση αυτής της γραφειοκρατικής και αποτρεπτικής –σε μεγάλο βαθμό– διαδικασίας.

Η «χαρτούρα» που καλούνται να υπογράψουν σήμερα οι καταναλωτές όταν συνάπτουν σύμβαση με έναν προμηθευτή, όπως εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις κ.ά., θα αντικατασταθεί με κάποια κλικ στην πλατφόρμα του gov.gr.

Το Υπουργείο Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ολοκληρώνει αυτό το διάστημα την παραπάνω υπηρεσία και αναμένεται να την παρουσιάσει και να τη θέσει στη διάθεση των καταναλωτών μέσα στον Αύγουστο.

«Στόχος είναι να έχουμε μία πλατφόρμα που αυτοματοποιεί τα στοιχεία του καταναλωτή, ώστε η αλλαγή παρόχου να γίνεται χωρίς την ανταλλαγή φυσικών ή ψηφιακών εγγράφων», τόνισε αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΝ, μιλώντας στην «Καθημερινή».

Η διαδικασία για τον καταναλωτή, βήμα – βήμα

Ο καταναλωτής που θα θελήσει να αλλάξει πάροχο, θα υποβάλλει μία αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια, ο πάροχος με μία ηλεκτρονική ειδοποίηση θα τον ενημερώνει για τα στοιχεία που χρειάζεται να αντλήσει προκειμένου να προχωρήσει το συμβόλαιο, ζητώντας τη συναίνεσή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αυτός ο απλοποιημένος τρόπος αλλαγής προμηθευτή θα τεθεί σε εφαρμογή σχεδόν ταυτόχρονα με τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης «στρατηγικών κακοπληρωτών», που το ΥΠΕΝ έχει εξαγγείλει από πέρυσι τον Οκτώβριο.