Υπερταμείο: Συγχωνεύεται με το ΤΑΙΠΕΔ – Τι προβλέπεται με βάση τα νέα μέτρα μετά τις 31/12/2024
Σημαντικές αλλαγές στο επενδυτικό ταμείο φέρνει η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αφού πλέον θα μπορούν να συμμετέχουν ως συνεπενδυτές και άλλα επενδυτικά κεφάλαια και χρηματοδοτικοί φορείς. Την ίδια στιγμή προχωρούν οι διαγωνισμοί με τη συνεργασία με το Υπερταμείο για τη χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ.
Με βάση τον συγκεκριμένο διαγωνισμό αναμένεται πως άμεσα θα αποτιμηθούν περίπου 6.000 ακίνητα ενώ ως το τέλος του χρόνου θα μπουν άμεσα 1.000 σε πλάνο αξιοποίησης. Οι αρμόδιοι επιθυμούν να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών, αντί να γίνουν διαγωνισμοί για ένα – ένα ακίνητο. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή ξεκίνησε η συνεργασία ΕΤΑΔ – ΤΑΙΠΕΔ – Υπερταμείου για την αξιοποίηση του γηπέδου Tae Kwon Do στο Φάληρο).
Εξάλλου υιοθετείται «μοντέλο ΔΕΗ» στις θυγατρικές του Υπερταμείου με στόχο περισσότερη ευελιξία σε θέματα στελέχωσης, προσλήψεων και προμηθειών. Οι θυγατρικές εταιρίες είναι οι εξής:
- Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ
- Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier)
- ΔΕΘ-Helexpo
- Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)
- Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ)
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να μπορούν επενδύσουν περισσότεροι, πιο εύκολα και να αποκτήσει δυναμικό, το οποίο έχει μεγάλη εμπειρία στην αγορά.
Με βάση το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, καθώς η συγχώνευση αναμένεται να συμβεί ως το τέλος του χρόνου μπορούν να συμμετάσχουν ως συνεπενδυτές άλλα επενδυτικά funds και άλλοι ιδιωτικοί επενδυτικοί και χρηµατοδοτικοί φορείς. Για παράδειγμα μπορούν να συνεπενδύσουν τρίτοι ως (sovereign wealth funds) αλλά και ως Limited Partners (ανάλογα τη νοµική µορφή).
Στους επενδυτικούς μηχανισμούς υπάγονται και μειοψηφικές συμμετοχές με τη μορφή μετοχικού κεφαλαίου και υβριδικά εργαλεία (π.χ. ομολογιακά δάνεια).
Η διοίκηση των οργανισμών - Τι θα συμβεί με το Υπερταμείο
Η κυβέρνηση θεωρεί για τις ΔΕΚΟ πως μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της ΔΕΗ. Σε ό, τι αφορά στη διοίκηση του υπεροργανισμού του Υπερταμείου ο επικεφαλής θα ορίζεται μετά από έγκριση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών με βασικά κριτήρια: την επιστηµονική κατάρτιση, την τεχνογνωσία και την πολυετή εµπειρία και τις χρηματοδοτήσεις έργων.
Μετά τη συγχώνευση το Υπερταµείο αναμένεται να αναδιοργανωθεί σε συνεργασία µε εξειδικευµένο σύµβουλο, και αποφασίζονται οι δοµές και τα όργανα των φορέων που θα απορροφηθούν και διατηρούνται στη νέα εταιρεία.
Εντός δέκα ημερών γίνεται έλεγχος από το ΑΣΕΠ για τη νομιμότητα της προκήρυξης για τον διευθύνοντα σύμβουλο και υπάρχει συνεργασία για την ομαλή διαδικασία.
Σε ό, τι αφορά στις αμοιβές - προμήθειες το μοντέλο περιλαμβάνει
- Αµοιβές σε ΕΛΤΑ και άλλους φορείς εκτός ΓΚ µε απόλυτη ευελιξία για όλους - Για τις θυγατρικές εντός ΓΚ (συγκοινωνίες): αµοιβές για γενικούς διευθυντές και διευθυντές κατά το πρότυπο του ΕΦΚΑ
- Υποβολή κανονισµού προµηθειών στην ΕΑΔΗΣΥ η οποία θα µπορεί να εκφράσει γνώµη εντός 60 ηµερών
- Κατάργηση της συμμετοχής συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συµβούλια