Επιδοτήσεις ρεύματος: Μοιράζονται κοντά στα 80 – 100 εκ. ευρώ πράσινα και κίτρινα τιμολόγια

Το ύψος των επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να προσδιοριστεί μετά τις αρχές Αυγούστου 

Μετά τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να προσδιοριστεί το ύψος των επιδοτήσεων στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Το ύψος των επιδοτήσεων αναμένεται να προσδιοριστεί μετά τις 2 Αυγούστου όταν θα έχουν προκύψει οι νέες τιμές στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος.

Οι πόροι που θα διατεθούν δίνονται οριζόντια τα νοικοκυριά για την πρώτη και για τη δεύτερη κατοικία. Στόχος το κόστος της τελικής κιλοβατώρας για τον καταναλωτή να μην ξεπερνά τα 15 έως 16 λεπτά, δηλαδή τα επίπεδα πριν τη ενεργειακή κρίση.

Υψηλότερη επιδότηση θα λάβουν μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή όσοι είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο έχει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια:

Η επιδότηση για όλα τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια αφορά στις 500 κιλοβατώρες. Εφόσον εξακολουθήσει το ράλι ανόδου στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, αναμένεται η επιδότηση να συνεχιστεί.

Οι απαιτούμενοι πόροι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, δεν φτάνουν τα 100 εκ. ευρώ και αυτό το ποσό αναμένεται να συγκεντρωθεί από το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ωφελημένες επίσης θα βγουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα για το ΕΤΜΕΑΡ. Το ποσό υπολογίζεται σε περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα μισά χρήματα αφορούν την τριετία 2019 έως 2021.

Σχετικές ειδήσεις