Φορολογικές δηλώσεις: Τελειώνει η προθεσμία για την κατάθεσή τους στις 26 Ιουλίου 2024

Διαφωνούν οι φοροτεχνικοί με το υπουργείο Εθν. Οικονομίας - Τονίζουν πως είναι αδύνατον να εκκαθαρίσουν 800.000 δηλώσεις  
PIXABAY

Με πάνω από 800.000 φορολογικές δηλώσεις να εκκρεμούν μέχρι σήμερα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας παραμένει σταθερό στη θέση του ότι θα ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις ως τις 26 Ιουλίου.

Άλλες πληροφορίες όμως λένε ότι τελικά θα υποχωρήσει η κυβέρνηση διότι λογιστές, φοροτεχνικοί και εργαζόμενοι στον οικονομικό τομέα ζητούν να αλλάξει αυτό και να δοθεί παράταση, διότι είναι αδύνατον να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στον χρόνο που απομένει.

Πρώτον διότι έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη σε ό,τι αφορά στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις και δεύτερον διότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος για να μπορέσουν να καταθέσουν τέτοιον όγκο δηλώσεων και πολύ μικρότερος από άλλες χρονιές.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι που δεν έχουν άλλο χρόνο αναμένεται να πληρώσουν πρόστιμα αν δεν δοθεί παράταση.

Οι πολίτες που δεν θα έχουν καταβάλλει εμπρόθεσμα τις δηλώσεις κινδυνεύουν με πρόστιμο 500 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Διαφωνίες ανάμεσα στο υπουργείο και τους επαγγελματίες φοροτεχνικούς

Το θέμα έχει δημιουργήσει κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και στους εκπροσώπων φορέων του κλάδου, που όπως λένε, είναι αδύνατον να προλάβουν τις διαδικασίες και ζητούν μετ΄επιτάσεως να δοθεί παράταση ως τον Σεπτέμβριο.

Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν αποκλείουν μικρή παράταση έως το τέλος Ιουλίου, ωστόσο, όπως λένε πηγές από τον κλάδο των φοροτεχνικών, αυτή η παράταση θα είναι σταγόνα στον ωκεανό και τονίζουν πως ουσιαστικά με μία τέτοια διαδικασία ωφελούνται μόνο τα μεγάλα λογιστικά γραφεία, αφήνοντας τις μικρές επιχειρήσεις να εκτίθενται στους πελάτες τους.