ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 25.000 νέες προσλήψεις με μισθό 830 ευρώ

Το πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Ταμείο (ΕΣΠΑ), στοχεύει στην απόκτηση πρακτικής εμπειρίας που θα βοηθήσει τους νέους στην εξεύρεση εργασίας

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έχει ανοίξει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα παροχής επαγγελματικής εμπειρίας σε άνεργους νέους ηλικίας 18-29 ετών. Το πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Ταμείο (ΕΣΠΑ), στοχεύει στην απόκτηση πρακτικής εμπειρίας που θα βοηθήσει τους νέους στην εξεύρεση εργασίας.

Λεπτομέρειες του Προγράμματος

Μέσω του νέου προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), 25.000 νέοι ηλικίας 18-29 ετών θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμη επαγγελματική προϋπηρεσία. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους νέους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της διαρροής ανθρώπινου δυναμικού.

Ποιοι Είναι Επιλέξιμοι

Οι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα είναι άνεργοι νέοι 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης και δεν εργάζονται.

Οικονομικά Οφέλη και Διάρκεια Προγράμματος

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 7 μήνες, κατά τους οποίους η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό των 830 ευρώ, περιλαμβάνοντας πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Οι ωφελούμενοι θα έχουν επίσης πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το e-ΕΦΚΑ.

Συνολική Χρηματοδότηση και Υποβολή Αιτήσεων

Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι εγκαταστάτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της επίσημης πλατφόρμας της ΔΥΠΑ έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025.

Περιγραφή του Προγράμματος και Κριτήρια Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση των νέων εργαζομένων ορίζονται βάσει του αριθμού του προσωπικού που απασχολούν. Τα επίπεδα συμμετοχής καθορίζονται ως εξής:

– Επιχειρήσεις με 0-3 άτομα: Μέχρι 1 ωφελούμενος

– Επιχειρήσεις με 4-9 άτομα: Μέχρι 2 ωφελούμενοι

– Επιχειρήσεις με 10-19 άτομα: Μέχρι 3 ωφελούμενοι

– Επιχειρήσεις με 20-30 άτομα: Μέχρι 5 ωφελούμενοι

– Επιχειρήσεις με 31-50 άτομα: Μέχρι 8 ωφελούμενοι

– Επιχειρήσεις με περισσότερα από 51 άτομα: 20% του προσωπικού, έως 20 άτομα

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι να μην έχει προβεί η επιχείρηση σε μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΔΥΠΑ: (https://www.dypa.gov.gr/anoikta-proghrammata)

Περιγραφή της Διαδικασίας

– Υποβολή Αιτήσεων: Οι επιχειρήσεις ξεκινούν τη διαδικασία υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω της πλατφόρμας gov.gr.

– Προδιαγραφές Θέσεων: Κατά την υποβολή, οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα για τις θέσεις που προσφέρουν.

– Επιβεβαίωση Προϋποθέσεων: Η ΔΥΠΑ επαληθεύει ότι οι επιχειρήσεις πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

– Προτάσεις Υποψηφίων: Εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στις επιχειρήσεις υποψηφίους που ταιριάζουν στα κριτήρια των διαθέσιμων θέσεων.

– Επιλογή και Σύμβαση: Οι επιχειρήσεις επιλέγουν από τους υποψηφίους και υπογράφουν συμφωνητικό για την πρόσληψη.

Προϋπολογισμός και Χρηματοδότηση

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή». Η χρηματοδότηση αυτή είναι μέρος της Προτεραιότητας 5, που αφορά την «Απασχόληση των Νέων (15-29 ετών) ΕΑΕΚ (εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης)».