Ασφαλιστικό: Ποιοι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά χρήματα από το 2016

Ποιο κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις 

Ασφαλιστικό: Ποιοι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά χρήματα από το 2016
1'

Έξι αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό από το φθινόπωρο και ειδικά για τις συντάξεις προβλέπονται...ανατροπές.

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εργατολόγος, αναφέρθηκε στις επερχόμενες αλλαγές σημειώνοντας ότι κάποια πράγματα θα γίνουν νομοθετικά και κάποια ήδη έχουν δρομολογηθεί.

«Από το 2025 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, θα πάει με το δείκτη μεταβολή μισθών , θα είναι λίγο ευνοϊκότερο. Να το υπολογίσουν κάποιοι. Τους συμφέρει να φύγουν Γενάρη 2025 αντί για Δεκέμβρη 2024», είπε ο κ. Τσουκαλάς.

Σημείωσε επίσης πως μια άλλη αλλαγή που αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είναι» «να σταματήσει να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αλλά πάνω από τα 1400», κάτι που όπως τόνισε ο κ. Τσουκαλάς θα επιφέρει ελάφρυνση από 20 έως 200 ευρώ το μήνα.

Αλλαγές αναμένονται επίσης και σχετικά με την αγορά ενσήμων στην επικουρική σύνταξη, ωστόσο το σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους έρχεται αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας.

Όπως είπε ο κ. Τσουκαλάς στις συντάξεις χηρείας δεν είχαν γίνει οι περικοπές από λάθος του λογισμικού στο ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι είχε υπάρξει απόφαση για περιορισμό συντάξεων χηρείας στο μισό αν υπάρχει και άλλη σύνταξη.

«Θα ζητηθούν αναδρομικά τα λεφτά από όσους έπαιρναν χηρείας και δεν έγινε η περικοπή Αφορά περίπου το 80% συνταξιούχων χηρείας από το 2016 και μετά», τόνισε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή