Πλαστικό χρήμα: Στα 34,9 δις ευρώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές
Άνοδο γνωρίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο στο σούπερ μάρκετ, στις ηλεκτρονικές συσκευές, στα ταξίδια, σε ρούχα και παπούτσια
Οι Έλληνες επιλέγουν όλο και περισσότερο το πλαστικό χρήμα είτε για λόγους ευκολίας είτε ελλείψει ρευστότητας με καταναλωτικές κάρτες και στρέφονται όλο και περισσότερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Το 2023 μάλιστα οι Έλληνες έδωσαν συνολικά 34,9 δις για ηλεκτρονικές αγορές δείχνοντας ότι μετά τον κορωνοϊό έχουν αλλάξει οι αγοραστικές καταναλωτικές συνήθειες.
Στοιχεία της Nexi δείχνουν πως οι Έλληνες πέρυσι ξοδέψαμε πάνω από 3,1 δις ευρώ στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών. Τα 2,4 δις ευρώ πήγαν στην αγορά ρούχων και στα 1,7 δις στην ηλεκτρονική αγορά υπόδησης. Το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιήθηκε και για την αγορά καλλυντικών, κοντά στο 1,1 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, το ψηφιακό κανάλι αγορών και για τα είδη super market συνεχίζουν να επιλέγουν οι Έλληνες καταναλωτές, οδηγώντας τον τζίρο των online καταστημάτων σε νέα αύξηση και το πρώτο εξάμηνο του 2024. Έτσι τα ηλεκτρονικά super market γνώρισαν μεγάλη άνθηση το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να καλύπτουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις ανάγκες τους.
Για το πρώτο μισό του 2024, η αύξηση του τζίρου των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα ήταν 7% και άγγιξε τα 164 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες, όπως τα eFood Market και Wolt Market, που -όπως σημειώνει σε έρευνά της η Convert Group, κερδίζουν συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά.